online

2021.01.31. 20:35

Sokat tanult egymástól a nógrádi agrárkamara és a gazda a járvány során

A tavalyi évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatósága a járvány miatt több teendőjét a megszokott személyes kapcsolat helyett az online térben tudta csak kivitelezni. Emellett sok képzés és rendezvény nem valósulhatott meg a vírus lassítását célzó korlátozások miatt. Szandai József, az Agrárkamara megyei szervezetének elnöke szerint a tavalyi év bár nem a terveik szerint alakult, mégis úgy érzi, hogy a gazdákkal sokat tanulhattak egymástól.

Veres Edina

20210115 Győrszemere Szőlő metszés a Cseri pincészet szőlősoraiban, Képen: Cseri Norbert borász tanítja a metszést Kovács Krisztiánnak, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Nógrád megyei igazgatóságának az előző évekhez hasonlóan, tavaly is sokrétű feladatkört kellett ellátnia.

Szandai József, a megyei szervezet elnöke elmondta: a gazdálkodókkal kapcsolatos feladatokat szűkebb hazánkban 14 falugazdász látta el.

– Hozzájuk tartozott például a kamarai törvény és az egyéb jogszabályok által kijelölt feladatok végrehajtása, az átvett hatósági tevékenységek kivitelezése, illetve ezek adminisztrációja is. A legtöbb kamarai tagot érintő tevékenységet, az őstermelői igazolványok kezelését is ők végezték el. Az év végéig a tavalyihoz hasonlóan, közel 1500 alkalommal egyeztettünk ez ügyben a tagjainkkal.

A családi gazdaságokról szóló törvény 2021. január elsejével lépett életbe. Az új jogszabály az őstermelőkre, a családi gazdálkodókra és családi mezőgazdasági társaságokra vonatkozik.

– Az érintettek rengeteg kérdéssel keresték meg elsősorban a falugazdászukat, illetve esetenként a NAK megyei dolgozóit. Persze a gazdálkodók más ügyek miatt is sokszor fordultak hozzánk tanácsért. Természetesen minden kérdésre igyekeztünk válaszolni, illetve ahol tudtunk, segítettünk – a járvány miatti új körülmények között – megoldást találni a gondjaikra. Úgy érzem, nagyon sokat tanultunk egymástól – mondta Szandai József.

A kamara 1913 egységes kérelem elkészítésével segítette a gazdák számára a források elérését. A kérelmeket, a tavalyihoz hasonlóan, közel 25 ezer hektár mezőgazdasági területet érintően nyújtották be. Természetesen mindez a Covid–19-járvány terjedésének megakadályozása miatt hozott szigorú intézkedések betartásával történt. A kérelmek legjavát személyes találkozás nélkül, elektronikus úton küldték meg az igazgatóságnak. Az ehhez szükséges egyeztetések szintén online történtek.

– A tudás- és információátadás fontos feladata kamaránknak. A múlt évben sajnos sok képzés és rendezvény nem valósulhatott meg a vírus miatt.

Az előírt csaknem ötven csoportos tájékoztatóból néhányat tudtak megtartani a falugazdászok, és a nagyobb létszámú programok is elmaradtak. Az Agrárgazdasági Kamara Nógrád Megyei Igazgatósága pályaorientációs programokkal is készült 2020-ban, azonban ezeket szintén a vírus miatt kellett lemondani.

– A NAK országosan új megoldásokat keresett az elmaradó személyes tájékoztatások helyett. Például a megyei családi gazdaságokkal kapcsolatos online tájékoztatót is nagy érdeklődés övezte és sok pozitív visszajelzést kaptunk róla – fejtette ki a NAK Nógrád megyei igazgatóságának elnöke.

Szandai József a tavalyi évről úgy fogalmazott, hogy 2020 sok szempontból nem a terveik szerint alakult. Lényegében újra kellett tervezniük mind az Agrárkamaránál, mind pedig a gazdálkodásban a hétköznapokat.

Földbizottsági feladatokat láttak el

Tavaly először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nem kért tagdíjbevallást ügyfeleitől. Ehelyett a 2018-as év árbevétele alapján készítették el a bevallások tervezetét. A gazdálkodóknak csak jóvá kellett hagyniuk azt. Abban az esetben, ha nem értettek egyet az abban foglaltakkal, természetesen lehetőségük volt módosítást kezdeményezni. A NAK emellett immár hetedik éve látja el a helyi földbizottsági feladatokat. Nógrádban a települési agrárgazdasági bizottságok közel 400 tagja segíti a munkát. Csak a megyében fut az iskolakert program a Váci Egyházmegyei Karitász szervezet és az Iskolakertekért Alapítvány közreműködésével. Szandai József kifejtette: ezzel kapcsolatban is több találkozót is el kellett halasztani a járványügyi korlátozások miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában