Fejlesztés

2021.01.06. 08:04

Ravatalozók újulnak meg több Nógrád megyei településen

A Magyar Falu Program jóvoltából a közeljövőben több Nógrád megyei településen újulhatnak meg az egyházi fenntartású temetők. A támogatások java része az ötmillió forintos értékhatáron mozog, Becske és Erdőtarcsa viszont harmincmilliót kapott a fejlesztésekre.

H. H.–N. O.

Agócs Pál polgármester a felújítás előtt álló ravatalozónál Becskén Agócs Pál polgármester

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Becskére érve Agócs Pál polgármester máris azt mondta, üljünk vissza az autóba, és a helyszínen számol be a részletekről. A katolikus templomot elhagyva, meredek emelkedőn jutottunk el a domboldalban elterülő sírkerthez.

– Megérett már a ravatalozó egy komolyabb felújításra – mutatott rá az épületre a polgármester, s így folytatta: – Az elmúlt harminc-negyven esztendőben csak kisebb munkálatokat végeztek az ingatlan különböző részein, és egyre méltatlanabbnak találta az egyházközség az épületet a halottak búcsúztatására. Nem véletlenül igényelt a falu nagyobb támogatást, amit meg is kaptunk. A megközelítőleg harmincmillió forintos összegből teljesen kicseréljük a tetőt, illetve korszerűsítjük az előtetőt, valamint a világítást és a hűtőszolgáltatást, amelyek egyaránt rossz állapotúak. Hasonlóképpen egy urnafalat is létesítünk, erre igény mutatkozott a településünkön.

Erdőtarcsán az önkormányzat még a pályázat benyújtása előtt egyeztetett az egyházzal.

Agócs Pál polgármester a felújítás előtt álló ravatalozónál Becskén
Fotó: H. Cs. / NMH

– Az elkészült tervek szerint a ravatalozó kívül-belül megújul, amelyre igazán nagy szükség van, hiszen még az 1970–80-as években emelték az épületet, és azóta nem történt rajta semmilyen fejlesztés. Az épület korszerűsítése elengedhetetlen, ugyanis jelenleg nincs tetőszerkezet és vizesblokk sem, valamint a bejárat előtti rész térköves burkolatot kap – közölte Markó Róbertné polgármester.

Amennyiben az időjárás engedi, a munkálatok várhatóan tavasszal indulnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában