lassan haladók

2021.01.28. 16:59

Megjárja, aki nem lép a pedálra: a csigatempó is veszélyt jelenthet a nógrádi utakon

A gyorshajtók mellett gyakran okoznak bosszúságot az indokolatlanul lassan haladók. Ez utóbbi helyzet legalább ugyanannyira jelen van a közlekedésben és agressziót válthat ki a többi sofőrből.

Nool

Forrás: shutterstock.com

A KRESZ többféle sebességhatárt is definiál a vezetők számára, így például hazánkban lakott területen belül 50, azon kívül 90, autóúton 110, autópályán pedig 130 km/h a legnagyobb megengedett sebesség. Az ezeket a határokat túllépők pedig kisebb-nagyobb pénzbírságokra számíthatnak. Most utánanéztünk mi a helyzet a lassan haladókkal, és mennyire lehet veszélyes az indokolatlan lassúság az utakon.

A Baleset-megelőzés hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóban pont ennek a veszélyeiről tudhatunk meg többet.

A nagy forgalmú, párhuzamos közlekedésre alkalmas utakon sokszor találkozhatunk olyan sofőrökkel, akik a forgalom ritmusához képest sokkal lassabban haladnak.

Ez általában két okra vezethető vissza. Egyrészt lehet bármilyen műszaki ok, amely általában a jármű mozgásából vagy a vészvillogó használatából is feltűnhet. A másik ok pedig maga a sofőr lehet, aki valószínűleg nem rendelkezik a megfelelő rutinnal vagy bátorsággal, ahhoz, hogy felvegye a forgalom sebességét vagy úgy érezheti, hogy a járművével nem tud olyan gyorsan haladni mint a forgalom többi résztvevője.

A bejegyzésben arra is felhívják a figyelmet, hogy a lassú vezetés legalább annyi veszélyt rejthet mint a gyorshajtás, mivel ez agressziót válthat ki a többi sofőrből. Ha csak lassan tudunk közlekedni és nem tudjuk felvenni a forgalom ritmusát célszerű jobbra húzódunk, így biztonságossá tesszük, hogy elhaladhassanak mellettünk.

Megkérdeztük a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársait milyen adataik vannak a megyei utak lassú vezetőivel kapcsolatban.

Megkeresésünkre Dankóné Nagy Éva Lívia, a rendőrség megyei sajtószóvivője elmondta, hogy a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén lévő közutakon az indokolatlanul lassan vezetők okozta balesetek nem számottevőek.

- A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 3. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározottak alapján: „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.” A fenti rendelkezés alapján a szabálysértés elkövetőjével szemben a hatóság eljárást indít, amelynek során minden esetben vizsgálja a lassú haladási sebesség indokoltságát – tette hozzá Dankóné Nagy Éva Lívia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában