felújítás

2021.01.29. 17:07

Közel százmillió forintból teljesen megszépülhetett a dejtári művelődési ház

Több fontos fejlesztés fejeződött be az elmúlt évben az Ipoly-menti településen. Az önkormányzat sikeresnek értékelte 2020-at, és bizakodva tekint az elkövetkező esztendő elé.

Hegedűs Henrik

Smitnya Sándor az új színpadon. Az idei esztendő fontos feladata lesz a helyi orvosi rendelő részleges korszerűsítése

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A község művelődési házának oldalbejáratához beszéltünk meg találkozót Smitnya Sándor polgármesterrel. A legjelentősebb vívmány ehhez az intézményhez kötődik. Amikor legutóbb itt jártunk, elég elszomorító körülményekkel szembesültünk, most viszont gyönyörű tisztaság, korszerűsített beltér fogadott bennünket.

– Közel százmillió forintot költöttünk a művelődési házra, hála a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra beadott pályázatunknak – hangoztatta. – Ennek java részét energetikai fejlesztésekre fordítottunk, kicseréltük a nyílászárókat, modernizáltuk a teljes gépészetet, hőszivattyúkat szereztünk be és napelem került a tetőre. Úgyszintén fontosnak véltük a színpad felújítását, hiszen még a Covid-veszély előtt azt terveztük, hogy színházi előadásokkal színesítjük a közösségi életet, és felettébb reménykedünk, hogy a járvány elmúltával újra megtölthetjük tartalommal az épületet.

Smitnya Sándor hozzátette, tavaly a Magyar Falu Program támogatásából urnafal létesült a temetőben, míg az óvodánál biztonságos eszközökkel felszerelt játszóteret alakítottak ki.

– Nagyon sok segítséget kapunk – folytatta a polgármester. – Ezek közül szeretnék köszönetet mondani Balla Mihály országgyűlési képviselőnek, illetve kiemelném a Dejtárrról elszármazott dunántúli vállalatvezető, Sinkó Ottó adományait, aki hűen bizonyítja, hogy a szülőföldtől messzire elszakadva is meg lehet maradni igazi lokálpatriótának.

Smitnya Sándor az új színpadon. Az idei esztendő fontos feladata lesz a helyi orvosi rendelő részleges korszerűsítése
Fotó: L. B. / NMH

A település vezetője az elkövetkező időszak feladataira térve megemlítette, az egykori határőrségi kirendeltségen kialakított hatvanhat személy befogadására alkalmas turisztikai szálláshely további fejlesztését tervezik, hiszen az Ipoly-menti idegenforgalomban fontos, hogy megfelelő komfortú és felszereltségű pontok legyenek, ahol a megfáradt vándorok lepihenhetnek, illetve diákcsoportok számára is kiválóan alkalmas az épület. Itt az emeleti részek rendbetételével és a tető felújításával folytatódhat a munka, ráadásul a szomszédos szolgálati lakásokat is megfelelőképpen szeretné hasznosítani az önkormányzat.

– Terveink között szerepel még idén az 1784-ben épült polgármesteri hivatal tetőszerkezetének korszerűsítése, amely enyhén szólva is „viseltes”, valamint elengedhetetlen a temetői ravatalozó felújítása. Hasonlóképpen foglalkozunk az idősek napközi otthonának megszépítésével. Két futó pályázatunk kivitelezése szintén 2021-ben várat magára, ezek közül az orvosi rendelőre 35 milliót nyertünk, míg belügyminisztériumi támogatásból a József Attila utca kap új burkolatot. Elképzeléseink szerint a régi tsz-irodában és környezetében egy termelői piacot létesítenénk, erre a megüresedett épületek felújítása keretében remélünk forrásokat előteremteni – fejezte be gondolatait Smitnya Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában