balesetmegelőzés

2021.01.21. 20:28

Kisokos a fagyos, havas télhez: így közlekedjünk biztonságosan

Hamarosan megérkezik a tél az országba, amely alól Nógrád sem lesz kivétel. Utánajártunk mire kell figyelni és mik történnek megyénk közútjain.

K. B.

Karancslapujtő, 2017. január 12. Tolólapos munkagép halad a havas Fő úton Karancskesziben 2017. január 12-én.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Komka Péter

Mint arról korábban beszámoltunk egy mediterrán ciklonnal karöltve újabb lehűlés érkezik Nógrád megyébe a hétvégén. Ez azt jelenti, hogy kiadós csapadék várható, az esőt pedig egyre többfelé váltja havazás. Megyénkre nézve ez akár 5-10 centiméternyi havat is jelenthet. Ezért utána jártunk, mennyiben érinti az időjárás és a csúszóssá vált utak a megye közlekedését.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt a tájékoztatást adta, hogy ebben az időszakban jellemzően sok, a leginkább útkanyarulatokban bekövetkező úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ugyancsak megnő a téli időszakban az úgynevezett „ráfutásos” balesetek száma is, amely a nem megfelelő követési távolság megtartása miatt következik be.

A szóvivő azt is hozzátette, hogy ilyenkor érdemesebb nagyobb követési távolságot tartani, hogy legyen időnk reagálni a kialakuló helyzetre. Használjuk a motorféket, üresben lehetőleg ne guruljunk, motorfékkel lassítva kisebb az esély a kerék blokkolására! Illetve a gyalogosokra kiemelten figyeljenek az autósok.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől, Molnár Adrienntől megtudtuk ha hosszabb útra indulunk, készüljünk úgy, hogy egy elakadás se okozzon meglepetést. Érdemes pokróccal, hólapáttal, innivalóval és némi élelemmel felkészülni az útra. Tartalék meleg öltözet, lábbeli is jól jöhet. Az autóban tankoljunk a szokásosnál több üzemanyagot és vigyünk magukkal feltöltött mobiltelefont.

Útjaink állapotára is kíváncsiak voltunk, erről a Magyar Közút Nonprofit Kft. kommunikációs osztályvezetőjétől Pécsi Norberttől kaptunk információkat.

- Nógrád megyében 970 kilométernyi közút van társaságunk kezelésében. Cégünk kezeli a megye gyorsforgalmi hálózatát, a településeket összekötő fő- és mellékutakat, illetve ezen utak településeken átvezető szakaszait, minden más út a helyi önkormányzatok kezelésében van. November 10-e óta társaságunk téli üzemmódra, 0-24 órás szolgálatra állt át, a megyében 2 mérnökségünkön 76 dolgozónk vesz részt a téli munkálatokban. A téli üzem kezdete óta a megyében 1900 tonna útszóró sót és 75 ezer liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki munkatársaink a kezelésünkben lévő közúthálózat síkosságmentesítére. A megyének a bérelt gépekkel együtt 21 darab téli ekézésre és sószórásra alkalmas nehézgépjárműve, 5 rakodógépe és 3 hómarója áll rendelkezésre a téli üzemeltetési és síkosságmentesítési munkálatok elvégzésére, továbbá 4,1 kilométer hosszan hófogó rácsokat telepítettek a szakemberek és 5 kilométeren hófogó erdősávok is segítik a téli üzemeltetési munkálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában