foglalkoztatottság

2021.01.07. 13:55

Javult a nógrádi munkanélküliségi mutató

Visszatért a koronavírus-járvány első hulláma előtti szintre a nógrádi munkanélküliségi ráta: de­cemberben 13 százalékot tett ki a megyében a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességen belül.

K. I.

Újra egyre többen találnak állást

Forrás: Pixabay

Fotó: Illusztráció

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss adatai szerint ez a mutató tavaly február-márciusban volt utoljára ilyen alacsony, a tetőpont – 16 százalékkal – június-júliusban volt. Az érték ugyanakkor a második legmagasabb a megyék között, csak Borsodban haladja meg a nyilvántartott álláskeresők aránya a nógrádi számot, ami összességében az országos átlag duplája.

Újra egyre többen találnak állást
Fotó: Illusztráció / Pixabay

Novemberben szűk ezer, decemberben közel 1100 álláskeresőt vettek nyilvántartásba, szemben a márciusi, bő 1800 és júniusi, közel 1700 fős tavalyi csúcsértékkel.

Hosszú időtávon vizsgálva a nógrádi álláskeresők számát kiderül, hogy 2013-tól folyamatosan egyre kedvezőbb adatokat mutatott a megye munkaerőpiaca, egészen 2019 év végéig, 2020 év elejéig. A koronavírusjárvány-helyzethez kapcsolódó intézkedések következtében, a gazdaság helyzete nyomán 2020 júniusára a nógrádi értékek a 2015–2016-os szintre tértek vissza, ahogyan az országos mutatók is.

A járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatása a Rétsági járásban okozta arányaiban véve a legnagyobb mértékben az álláskeresők számának emelkedését (45 százalékkal), míg a Salgótarjáni járás mutatta a legkisebb növekedést (17 százalékkal).

Megyei összevetésben pedig 25 százalékkal emelkedett meg a nyilvántartásban szereplők száma februárról a nyár közepére.

Járásról járásra

A december végi adatokat az év elejéhez viszonyítva megállapítható, hogy Balassagyarmat, Salgótarján és Szécsény környékén „visszaálltak” a számok a kiindulási helyzetre. Hovatovább, a két nagyobb várost tekintve minimális mértékben még javultak is. A bátonyterenyei, a pásztói és a rétsági térségekben ugyanakkor a nyilvántartott álláskeresők száma mintegy 10 százalékkal haladta meg az év végével a 2020 eleji értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában