99

2021.01.27. 11:20

Boldog születésnapot, Salgótarján!

Kilencvenkilenc éve város Salgótarján. Különleges, archív fotókkal idézzük fel a megyeszékhely és az egykori tarjániak történetét.

Nool

1978

Forrás: Fortepan

Fotó: Kádas Tibor

„Nézzétek, én, Salgótarján így kezdtem: már időszámításunk előtt, 2500 körül léteztem. Őseitek állattenyésztéssel foglalkoztak, korabeli történetem összefonódik Salgó várának históriájával. Nem volt könnyű városként megszületnem, de veletek, volt és ma élő salgótarjániakkal sikerült: nagy-nagy léptékekben iparosodva, városiasodva, fejlődve a harmadik évezred küszöbére, nyolcvanadik születésnapomra ilyenné lettem” – e gondolatokkal kezdte ünnepi összeállítását 2002. január 28-ai számában a Nógrád Megyei Hírlap. Azóta közel két évtized áll a hátunk mögött, és ma, 2021. január 27-én immár a 99 éve várost ünnepelhetjük.

A Nógrád Megyei Hírlap iménti cikke így folytatódott: „Ha a múltbeli és a jelenkori Salgótarján egy emberként beszélni tudna, megilletődöttséggel és szeretetének hangot adva, talán az előbb idézett sorokkal szólna a jubileumának megünneplésére készülő százakhoz, ezrekhez. Egy város persze tud, nagyon is tud beszélni. Minden nap szól az övéihez. Egy város maga a múlt, a jelen és jövendő.”

A várossá válás 99. évfordulóján, egy évvel a centenárium előtt a Nool.hu múltszázadi fotókkal emlékezik és köszönti a várost: boldog születésnapot, Salgótarján!

 

" data-width="500" data-show-text="true">

">A Salgótarjáni Városi Televízió képernyőjén keresztül együtt ünnepelhetünk! 📽️ 🎂 👇

Címkék#99#jubileum

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában