megemlékezés

2021.01.28. 15:23

102 éve űzték ki a cseh katonaságot a legbátrabb városból

Január 29-én, pénteken a megszálló cseh katonaság százkét évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek Balassagyarmaton. A járványügyi előírások betartásával egyéni, csendes koszorúzásra lesz lehetőség reggel nyolc óra és fél kilenc között a városi temetőben, az 1919-es hősök sírjánál.

L. J.

Hagyományőrző koszorúz

Forrás: NMH

Fotó: (c)Torjay Foto

Ezután kilenc óra és fél tíz között a vasútállomáson lévő emléktáblánál, illetve tíz és tizenegy óra között a városházán kihelyezett emléktáblánál emlékezhetünk a hősökre. A koszorúzási helyszíneken a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport díszőrséget áll. Ezt követően délután 16:40-kor kezdődik az ünnepi műsor, amelyet a helyi televízióban és Balassagyarmat önkormányzatának hivatalos Facebook-oldalán is közvetítenek majd.

A megemlékezésen Csach Gábor, a város polgármestere mond beszédet, majd Fábry István előadásában hallgathatunk meg egy verset. Előadják Liszt Ferenc Les Préludes szimfonikus költeményét, valamint a Civitas Fortissima 100 című művet, nem marad el a nagy hagyománnyal bíró XIII. Civitas Fortissima Történelmi Vetélkedő sem, de az előző évektől eltérően idén online formában rendezik meg az általános iskola felső tagozatának szóló kvízt.

A tervek szerint a verseny eredményét még aznap kihirdetik.

Emellett szintén január 29-én indítanak útjára egy három részből álló online levelezős vetélkedőt a középiskolások számára; ezen határon túli diákok is indulhatnak. A megmérettetés egészen június 4-ig tart, a trianoni diktátum aláírásának 101. évfordulóra tervezett döntővel ér majd véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában