karácsonyi készülődés

2020.12.16. 20:00

Veszélyessé válhatnak az ünnep fontos díszei

Könnyen baj lehet, ha nem figyelünk a karácsonyi fényfüzérek és egyéb világító tárgyak minőségére. A katasztrófavédelem és a fogyasztóvédelem is óvatosságra inti a vásárlókat.

Nagy Orsolya

Mielőtt felraknánk, ellenőrizzük a korábban vásárolt fényfüzéreket is. A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: © Cseh Gábor

Javában tart a karácsonyi készülődés, a legtöbben igyekeznek feldíszíteni otthonukat, amelyet többnyire fényfüzérekkel, mécsesekkel és egyéb világító tárgyakkal tesznek.

Fontos azonban ügyelni a hangulatos díszekre, ugyanis számtalan veszélyt hordozhatnak magukban.

Az adventi időszakban kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a katasztrófavédelem tűzoltóegységei, mint az év más részében.

A tűzesetek nagy része azonban kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető lenne.

Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője hangsúlyozta, hogy a nem megfelelő módon rögzített gyertya, vagy a koszorú alatt lévő tűzálló alátét hiánya egy élet munkáját teheti tönkre néhány perc alatt.

– A legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák. Különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezzék, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni – mondta Szeles Péter.

Hozzátette: a fényfüzéreket megbízható helyről érdemes beszerezni. A rossz minőségű termék nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza.

Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Amennyiben a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára vagy távollét idejére pedig mindig ki kell húzni a konnektorból.

Mielőtt felraknánk, ellenőrizzük a korábban vásárolt fényfüzéreket is. A kép illusztráció
Fotó: MW

A hivatalvezető kitért arra is, hogy a kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert az könnyen meggyulladhat. Emellett a fát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől vagy kandallótól.

– Az ünnepek alatt több időt töltünk a konyhában, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha nem szabad vízzel oltani. Helyette például fedőt kell rá tenni, és ki kell kapcsolni a tűzhelyet – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem munkatársa, aki azt tanácsolja, ahhoz, hogy időben lehessen észlelni a tűz keletkezését, érdemes beszerezni egy füstérzékelő készüléket.

Ebben a hónapban a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseken is kiemelt szerepet kapnak a kereskedelmi forgalomban kapható kül- és beltéri díszvilágítási füzérek, valamint a karácsonyi villamos dekorációs termékek vizsgálata.

– Az ellenőrzés alapvető célja a már forgalomba került, de a jogszabályi előírásoknak biztonsági szempontból nem megfelelő díszvilágítási füzérek kiszűrése.

A gyanúsnak ítélt fényfüzérekből a hatóság munkatársai laboratóriumi vizsgálat céljából mintát is vesznek – fejtette ki a szakember.

– A Nógrád Megyei Kormányhivatal munkatársai is termékeket vásároltak az elmúlt napokban egyes nógrádi áruházak, kereskedők kínálatából. Ezek már bevizsgálás alatt állnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriumában – közölte Szomszéd Tamás, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője.

Kül- és beltéren is első a jó minőség

Szomszéd Tamás kiemelte: fényfüzér és villamos dekoráció vásárlásakor érdemes szem előtt tartani, hogy ne vásároljunk szemmel láthatóan vékony vezetékből készítettet, főleg, ha azt adapter nélkül, közvetlenül a villamos hálózatra lehet csatlakoztatni. Emellett ne legyen olyan nyílás a terméken, amelyen keresztül a feszültség alatt álló rész kézzel megérinthető. A vezeték­csatlakozások húzás és csavarás ellen biztosítva, tehermentesítve legyenek. A kültérbe ajánlott díszvilágítási füzérek szerkezeti kialakítása olyan legyen, hogy víz ne folyjon bele.

Külső térben csak vízbehatolás ellen védett csatlakozódugó használható. Célszerű ezeket a termékeket olyan szaküzletben megvásárolni, ahol a működésről szakszerű tájékoztatást adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában