önkéntes tűzoltók

2020.12.30. 11:27

Újraélesztenék a bokori önkéntes tűzoltóság letűnt hagyományát

Egy lelkes csapat úgy döntött tavaly augusztusban, hogy életre hívják a Bokori Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Az elmúlt időszakban több alkalommal is segítették a hivatásos egységek munkáját. Emellett különböző pályázati lehetőségeket kihasználva fejlesztették felszerelésüket, mára saját tűzoltóautóval is gazdagodtak.

Gulyás Edina

Öten a tűzoltók közül. Az egyesület jelenleg 15 taggal működik, amiből nyolcan végeznek tűzoltói tevékenységet

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

– Az elmúlt év augusztusában alakítottuk meg egyesületünket, tavaly decemberben kötöttünk együttműködési megállapodást a Pásztói Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksággal – fogalmazott Zagyi Viktor, az egyesület elnöke, hozzátéve: – Kezdetben hét település – Buják, Bokor, Kutasó, Cserhátszentiván, Alsótold, Felsőtold, Garáb – tartozott működési körzetünkbe. Ez azonban további hét községgel bővült, így már Hollókőn, Kozárdon, Ecsegen, Herencsényben, Cserhátsurányban, Szandán és Terényben is ellátjuk az általunk vállalt feladatokat.

Mint mondta, az egyesület jelenleg tizenöt taggal működik, ebből nyolcan végeznek tűzoltói szaktevékenységet. A szervezet főleg bokoriakból áll, egyetlen kutasói bajtársuk van. A jövőben szeretnék, ha a környező településen élőket is soraikban üdvözölhetnék.

Öten a tűzoltók közül. Az egyesület jelenleg 15 taggal működik, amiből nyolcan végeznek tűzoltói tevékenységet | Fotó: NMH

Az elnök arról is beszámolt: a megalakulásuk óta eltelt időben több mint egy tucat káreseménynél segédkeztek. Igyekeznek a riasztások alkalmával a lehető legtöbb esetben vonulni, annak ellenére is, hogy tagjaik dolgoznak. Környezetükben jellemzőek a viharkárok, de legutóbbi vonulásuk alkalmával önkénteseik az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségére siettek Herencsény községben. Egy idős bácsi elesett a padláson, sérülése miatt a saját lábán nem tudott onnan lejönni. A bokori egyesület tagjai hamar a helyszínre érkeztek, a mentés során aktívan közreműködtek. Ennek is köszönhető, hogy a sérültet mielőbb kórházba tudták szállítani, combnyaktörés gyanújával.

– Anyagi lehetőségeink igen szűkösek, bevételi forrásaink nemigen vannak, így a működési költségeink fedezése is kihívást jelent. Eszközparkunk hiányos, védőruházataink elavultak – közölte Zagyi Viktor, aki azt is kifejtette: – Idén azonban szerencsére több lehetőségünk is volt a gyarapodásra. A pandémia okozta korlátozások bevezetése előtt jótékonysági bált tartottunk, amely jól sikerült. Szerény költségvetésünkhöz mérve szép összeg folyt be. A katasztrófavédelmi igazgatóság által kiírt éves pályázaton új felszerelések mellett egy utánfutóval is gyarapodott eszközállományunk. Mindezek mellett a Magyar Falu Programnak köszönhetően egy új gépjárművet is beszereztünk.

Mint mondta, több pozitív hatást is várnak ez utóbbitól, főként azt, hogy hatékonyabban be tudnak avatkozni a káreseteknél. Másodsorban tagjaik megtartását, komolyabb elköteleződését, és új belépők ösztönzését remélik az új járműnek hála. Terveik között szerepel, hogy amint az egészségügyi helyzet engedi, különböző rendezvényeken, falunapokon népszerűsítik tevékenységüket.

– Hosszabb távon abban bízunk, hogy a környékbeli ifjúság részére is példaértékűek lehetünk, és újraéleszthetünk egy régen jól működő, részben sajnos letűnt hagyományt, az önkéntes tűzoltóságot – fogalmazott Zagyi Viktor.

Terepjáró képességű tűzoltóautót vásároltak a pályázati támogatásból

– Amikor a Magyar Falu Program civil szervezeteknek szóló pályázata megjelent, nem volt kérdés, hogy egy tűzoltó-gépjárműfecskendő beszerzését célozzuk meg – tájékoztatott Zagyi Viktor, hozzátéve: – A pályázat megírásába szívünket-lelkünket beletettük. Tudtuk, hogy a hivatásos egységek távolsága miatt van létjogosultsága az egyesületünknek és egy gépjárműfecskendővel nagyban hozzájárulhatunk a környék tűzvédelméhez. A pillanat, amikor megtudtuk, hogy megnyertük a négymillió forintot, leírhatatlan volt, ami azt hiszem, szép emlékként életünk végéig elkísér. Mint mondta, néhány hét leforgása alatt rengeteg keresgélést követően sikerült megvásárolni Szany Nagyközség Önkéntes Tűzoltó Egyesületétől egy Steyr 790 típusú gépjárműfecskendőt. Az új eszköz egy Rosenbauer felépítményű, 4x4 kerékmeghajtású, jó terepjáró képességű tűzoltógépjármű, amely a helyi viszonyokat figyelembe véve jó szolgálatot fog tenni. Zagyi Viktor azt is elárulta, hogy következő nagy feladatuk egy fűtött garázs építése lesz, az „új egyesületi tag” részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában