adóemelés

2020.12.01. 08:44

Új és megemelt adókkal élénkítené a gazdaságot a tarjáni városvezetés

Egy új helyi adó bevezetésével és egy meglévő emelésével lendítené fel Salgótarján gazdaságát a város vezetése. Fekete Zsolt szocialista polgármester mindezt a Facebookon jelentette be hétfőn este.

Forrás: Illusztráció

Fotó: H. Cs.

Alig néhány órával azt követően, hogy a kormány közölte, " target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=&source=gmail&ust=1606894456979000&usg=AFQjCNGPGIRQf-vOF9Z3n6L0hHEpy8G7Xw">újabb 61 milliárd forintos támogatási keretet nyit azoknak a cégeknek, amelyek úgy fejlesztenek, hogy nem bocsátják el a dolgozóikat, Salgótarján baloldali városvezetése is közzétette a maga – ahogyan a polgármester fogalmazott – gazdaságélénkítést célzó döntéseit. Ezek azonban nem támogatásokról, hanem helyi adókról szólnak. Fekete Zsolt hétfőn kora este a Facebookon hirdetett ki két, január 1-jétől hatályba lépő rendeletet.

„November 30-ig van lehetősége az önkormányzatoknak a következő évtől érvényes helyi adórendeletek megalkotására, módosítására. Ezért mai napi hatállyal mindenképp döntéseket kellett hoznunk” – " target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=&source=gmail&ust=1606894456979000&usg=AFQjCNEnlB2LiBF8tvuxmHehpb1bLVVJxg">kezdte bejegyzését a polgármester, aki a posztban egy új adónem bevezetését, illetve egy meglévő adónem mértékének emelését ismertette.

Hatvan forint négyzetméterenként

Fekete szerint Salgótarján úgy szenved hiányt ipari területekben, hogy közben vannak a városban erre alkalmas, ám kihasználatlan, ipari célra hasznosítható telkek. Hozzátette: ezek hosszú évek óta különböző magáncégek tulajdonában vannak úgy, hogy azokon vállalkozási tevékenységet nem folytatnak, cserébe parlagon hevernek, vagy az enyészeté lettek.

„Vélhetően nagyrészt spekulációs szándékkal tartják ezeket, hátha az állam vagy az önkormányzat sokszoros áron megvásárolja egy részüket, emellett beépítetlenül és használaton kívül nem kell adót sem fizetniük az egyébként hasznosítható területek után. Sok jelzést kaptunk a lakosság részéről is arra vonatkozóan, hogy ezzel valamit kezdeni kellene” – írta a polgármester, aki úgy fogalmazott, hogy gazdasági szakemberektől kaptak javaslatokat, ezek alapján dolgozták ki és alkották meg rendeletüket, mely 2021. január 1-jén lép hatályba.

Ennek értelmében minden olyan, vállalkozások tulajdonában álló, ötezer négyzetméter vagy annál nagyobb alapterületű, 5 százalékos beépítettségi szintet el nem érő telek után adót kell fizetni, mely nem szolgál termelési célt. Az adó mértéke 60 forint négyzetméterenként.

„Az adó bevezetésének gazdaságélénkítő célja van. Arra kívánjuk ösztönözni az ötezer négyzetmétert meghaladó telkek tulajdonos cégeit, hogy a kihasználatlan területeket termelési célra fordítsák, ezzel elősegítve a munkahelyteremtést és a város gazdaságának erősödését. Az önkormányzat számára ez az adónem nem képez jelentős bevételt, ennek bevezetése valóban az előbb leírt célokat szolgálja” – tette hozzá.

Ha Tarjánba jön, többet fizet a turista

„Önkormányzatunk továbbá azt a döntést hozta, hogy sok év után megemeli az idegenforgalmi adó mértékét” – ismertette Fekete Zsolt. (Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja – a szerk.) Az idegenforgalmi adó a döntés nyomán 2021-től 400 forint lesz fejenként és éjszakánként. A polgármester szerint ez a megyei jogú városok között átlagos díjnak számít. Hangsúlyozta: az idegenforgalmi adó nem érinti a salgótarjáni lakosságot és a szállásadó szolgáltatókat sem, azt az itt vendégéjszakát töltő turistáknak kell megfizetni.

Mint arról nemrég írtunk, Nógrád megyében a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma nemcsak abszolút mértékben, hanem relatív mutatók mentén már így is messze elmarad a régiós és az országos átlagtól, Salgótarján ráadásul sokkal kevésbé vonzó a turisták számára, mint a megye sok más települése. A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma Nógrád megyében egy főre vetítve kevesebb, mint az országos átlag harmada, míg területegységre, azaz négyzetkilométerre vetítve az egyötöde annak.

Fekete Zsolt mindezek ellenére úgy zárta bejegyzését: „Az ilyen irányú felvetéseket megelőzendő szeretném világossá tenni, hogy ez a lépés nem befolyásolja a salgótarjáni turizmus alakulását és a turisták évről évre növekvő létszámát, hiszen senki nem az idegenforgalmi adó mértéke alapján választ úticélt és szállást.”

A kormány éppen fordítva gondolkodik

Mint köztudott, a világjárványt leginkább elszenvedő gazdasági ágak egyike a turizmus, mely éppen ezért kiemelt jelentőséget kap a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiben. Az ágazat, illetve az ágazatban dolgozók munkahelyeinek megmentését és a belföldi turizmus újbóli beindítását célzó lépések fontos eleme volt tavasszal a kormány döntése, miszerint december 31-ig a vendégeknek nem kell megfizetniük az idegenforgalmi adót.

Nem ettől lesz versenyképes a város

„Míg minden település próbálja segíteni a válsághelyzetből való kilábalást, addig Salgótarjánban a baloldali Fekete Zsolt az adóemelésekben látja a megoldást. Az építményadó megemelése, az ingatlanadó bevezetés után most egy új adónemet vezet be az önkormányzat Fekete Zsolt döntése értelmében. Ez pedig a telekadó” – reagált a polgármester döntéseire kedden a Fidesz-KDNP helyi frakciója. Közleményükben kiemelték: a polgármester velük erről nem egyeztetett, nem kérte ki a véleményüket. Ebben a formájában a „telekadót” nem tudják támogatni.

„Fekete Zsolt azt felejti el, hogy azok a vállalkozások, amelyek tulajdonában ilyen telkek vannak, sem örülnek, hogy azok nem hasznosulnak gazdasági céllal. Azt is elfelejti a polgármester, hogy talán az önkormányzatnak kellene a döntéseivel és a gazdaságfejlesztési stratégiájával olyan gazdasági környezetet teremtenie, hogy ezek a telkek bekerüljenek a gazdasági körforgásba. Kedves Polgármester úr! Az építményadó, az ingatlanadó és most a telekadó nem Salgótarján versenyképességét szolgálják” – fogalmaznak a közleményben.

A parkolódíjat is megemelik

Az idegenforgalmi adó emelése kapcsán emlékeztetnek, mindez a gyakorlatban az eddigi 200 forint helyett 400 forintos terhet jelent. Hozzáteszik: „Az már csak hab a tortán, hogy Fekete Zsolt döntött a parkolódíjak 33 százalékos emeléséről is. Ez annyit jelent, hogy január 1-től 400 forintot fizetnek a salgótarjániak és az ideérkezők óránként a fizető parkolóhelyeken. A fenti emeléseket a Fidesz-KDNP frakció ugyancsak nem támogatja.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában