balesetmegelőzés

2020.12.16. 14:30

Tragédiákat is megelőzhetnek a salgótarjáni rendőrök az ajándék drónnal

Eltűnt idős nő fia, Müller Illés ajánlott fel drónt a rendőrségnek a közelmúltban.

Nagy Orsolya

A drón több biztonsági funkciót is tartalmaz

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Azt reméli, a szakemberek hasznát veszik majd és segítségével a továbbiakban talán megelőzhető lesz, hogy az eltévedt emberek sorsa tragédiával végződjön. Buda László, a Salgótarjáni Rendőrkapitányág Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának vezetője elmondta, hogy az eszközt Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere adta át a részükre az önkormányzat nevében.

–A drónt a helyszínen a levegőbe emelte, valamint ismertette annak tulajdonságait Bakos Szabolcs rendőr törzsőrmester, aki a szakszerű használatot segítő képzésen is részt vett, így a jövőben ő kezeli majd az eszközt– mondta el Buda László.

Hozzátette: főként terepkutatások alkalmával tehet jó szolgálatot az eszköz, hiszen nagymértékben megkönnyíti a terepszakaszok átvizsgálását, meggyorsítva a rendőrök munkáját is.

A drón több biztonsági funkciót is tartalmaz
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

– Amennyiben valaki eltűnik a szabadban, akkor egyebek mellett a szélsőséges időjárás miatt kulcsfontosságú, hogy minél hamarabb megtaláljuk, mert a túlélési esélyét ez nagyban növelheti – közölte az osztályvezető.

Buda László arra is kitért, változó, hogy mennyi idő alatt találnak meg egy eltűntet, hiszen ezt nagyon sok tényező befolyásolja. Mint mondta, a kutatásokon kívül a közlekedésrendészeti ellenőrzések során is tudják majd alkalmazni a drónt.

– Egyelőre még nem volt szükség rá, hogy nyílt terepen alkalmazzuk az eszközt, de próbákat már tartottunk, és az biztos, hogy jelentős mértékben megkönnyíti és pontosítja majd a munkánkat – hangsúlyozta Buda László.

A szakember kiemelte, hogy a drón számos biztonsági funkciót tartalmaz. Nappal, jó látási viszonyok között használható, nem téved el, hiszen van benne GPS, 4K felbontású videót tud készíteni, valamint jó minőségű fényképet is. Ezenkívül a hatósugara hozzávetőlegesen hét kilométer körül van és körülbelül harminc perc a repülési ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában