karácsonyi készülődés

2020.12.22. 07:30

Tarol a nordmann a Nógrád megyei karácsonyfapiacon

Az Agroinfo.hu felmérése szerint a vevők 44 százaléka a karácsony előtti utolsó héten szerzi be a díszítésre szánt tűlevelűt. A nordmann fajta a legnépszerűbb a vásárlók körében.

Veres Edina

Folyamatosan jelennek meg a karácsonyfa árusok a városokban, akik széles választékkal állnak a vásrlók rendelkezésére.Illusztráció

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A korábban évente fenyőfát vásárlók 5-6 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a vírushelyzet miatt idén nem állít hagyományos karácsonyfát. Mindez az Agroinform.hu felméréséből derült ki, ahogy az is, hogy a termelők visszajelzései szerint idén a kereskedők az előző évekhez képest kevesebb fenyőfát kötöttek le náluk. Emiatt november végén a megszokottnál valamivel kevesebb fát vágtak ki az ültetvényeken. A vásárlók 44 százaléka a karácsony előtti utolsó héten szerzi be a díszítésre szánt fenyőt.

– Bizonytalansági tényező, hogy sokan, akik minden évben belföldi vagy külföldi szállodába vagy rokonokhoz utaztak el, idén zömmel otthon maradnak. Így nem tudni, hogy ők mekkora pótlólagos keresletet jelentenek majd a piacon – mutatott rá Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője.

A fenyőfát vásárlók körében immár messze a nordmann fajta a legnépszerűbb, hiszen az adatok szerint 54 százalékuk teszi le a voksát e fajta mellett. A második helyen az ezüstfenyő, míg a harmadikon a lucfenyő áll 22, illetve 21 százalékkal. A válaszadók 12 százaléka jelezte, hogy fenyő helyett műfenyőt díszít karácsonykor.

Amint azt Orosz Péter fenyőárus elmondta: ők is azt tapasztalják, hogy továbbra is a nordmann fajta az emberek kedvence.

– Salgótarjánban sok a panelház, amelyek belmagassága 1,8 és 2 méter között mozog. Emiatt a legmagasabb fák, amiket tőlünk vásároltak szintén olyan 2- 2,2 méter magasak voltak. A cserépbe ültetett fenyőfák iránti érdeklődés hozzávetőlegesen megegyezik a tavalyival – közölte Orosz Péter.

Hozzátette: a koronavírus-járvány az árakat is befolyásolta. Többe került idén például a fenyők szállítása az eladóknak, így a fákat is kicsit drágábban kell értékesíteniük. Az árat a fajtán és a magasságon túl az örökzöld alakja is befolyásolja.

Megkérdeztük: Ön milyen karácsonyfát állít idén?

Sebestyén Sándor, Mihálygerge: Nagyon ritkán veszünk élő fenyőt, rendszerint a műfenyőfánkat díszítjük fel karácsonykor. Idén azonban ez másként alakult. Az egyik salgótarjáni szupermarket mellett kedvező áron lehetett földlabdás fenyőt vásárolni. Emiatt úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy ezúttal az otthonunkban egy élő ezüstfenyő lesz a karácsonyfa.

Kovácsné Divald Katalin, Salgótarján: Gyerekkoromban még igazi fenyőfát vásároltak a szüleink. Én évekkel ezelőtt vásároltam magamnak egy műfenyőt, így a saját otthonomban már évek óta azt díszítem fel. Így nálam a fenyő állandó, ellenben a díszekből szinte minden évben újat szerzek be. Azt hiszem azért döntöttem végül a műfenyőnél, mert egyszerűbb megoldásnak találtam.

Rédei László, Mátraterenye: Szerintem a lucfenyő egy tradicionális fa, ezért mi minden évben ilyen fajtát vásárolunk. Sosem szeretem az utolsó pillanatra hagyni a fenyőfa megvásárlását, ezért természetesen már az idei is az otthonunkban várja, hogy feldíszítsük. Szeretem az illatát, ahogy belengi a lakást igazi karácsonyi hangulatot varázsolva az otthonunkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában