koronavírus

2020.12.03. 13:56

Nem kímélte a járvány Nógrád megye idősotthonait

Megyeszerte több idősek otthonában is tilos a látogatás, valamint az ott lakók sem hagyhatják el az épületet. Több intézményben azonban a szigorú intézkedések ellenére is megjelent a koronavírus, amely volt, hogy emberéletet is követelt.

Nagy Orsolya

Forrás: Shutterstock

Szigorú óvintézkedéseket vezettek be szűkebb hazánk idős otthonaiban az ott élő szépkorúak védelme érdekében. Salgótarjánban, a Baglyaskő időskorúak otthonában is tilalmat vezettek be, amely a Petőfi úton lévő székhelyintézményt és a Füleki úti telephelyet is érinti.

Holecz Istvánné, intézményvezető elárulta, hogy sajnos a szigorú szabályok ellenére sem kerülte el a vírus egyik otthont sem.

– A Petőfi úton lévő telephelyünkön 58 idős és 14 dolgozó lett beteg, a Füleki úton pedig 45 lakó és 10 alkalmazott. Sajnos a koronavírus miatt voltak, akiket elveszítettünk, de olyan betegek is akadtak, akik tünetmentesen átvészelték. Ez egy nagyon nehéz időszak volt mindenki számára. A nálunk élők még szigorúbb szabályok mellett kellet, hogy éljenek, hiszen még a szobákból sem jöhettek ki. Ez mindenkinek nagy teher volt lelkileg – mondta Holecz Istvánné.

Hozzátette: szerencsére most már túl vannak a nehezén a szabályoknak, a dolgozók és a lakók fegyelmezettségének köszönhetően. Most már mindkét telephelyen tünetmentesek, de még van, akit kórházban ápolnak.

A szakember azt is elárulta, hogy az elmúlt hetekben a dolgozók és jó maga is mindent megtettek, hogy a lakók semmiben ne érezzenek hiányt. Próbálták átadni azt a szeretetet, amit a hozzátartozóktól kapnának.

– Az intézményeinkben a háziorvos feloldotta a betegeket, ugyanakkor továbbra is be kell tartani az előírásokat. A szobájukat már elhagyhatják a nálunk élők, a belső udvarra is kimehetnek, de továbbra sem csoportosulhatnak – közölte Holecz Istvánné.

Balassagyarmaton két koronavírussal fertőzött személyt találtak az idősek otthonában, akiket izoláltak.

Dr. Jóna András, az intézmény vezetője kiemelte, hogy mindent megtesznek a szépkorúak védelme érdekében. Napi szinten történik felületfertőtlenítés, kézfertőtlenítők is ki vannak helyezve, védőeszközök mellett dolgoznak, valamint a helyiségeket is rendszeresen tisztítják. A szobából kijöhetnek, de a különböző pavilonok lakói nem találkozhatnak egymással.

A vezető arra is kitért, hogy folyamatosak az ellenőrzések, amely állandó szervezést igényel. A helyzet percről perce is változhat akár, de mindig igyekeznek az alkalmazkodni a körülményekhez.

Majorné Nagy Mónika, a pásztói idősek otthona igazgatója arról adott tájékoztatást korábban, hogy a hozzátartozók csak telefonon, előre egyeztetett időpontkérést követően léphetnek be az intézménybe. Egy időshöz egyszerre csak egy ember érkezhet és 30 percnél tovább nem tartózkodhat az épületben.

Azt is hangsúlyozta, hogy belépéskor hőmérsékletmérés történik, de kötelező egy nyilatkozat kitöltése is, valamint a kézfertőtlenítés és a szájmaszk viselése.

Mint mondta, a szépkorúak egyáltalán nem hagyhatják el az intézmény területét, csupán az udvarra és a teraszra mehetnek ki. Természetesen a dolgozók is a megfelelő védőfelszerelés mellett gondoskodnak a lakókról. Fertőzött pedig nincs az intézményeikben.

A falvakban is óvják az időseket

A kisebb települések idős otthonai is mindent megtesz annak érdekében, hogy védjék a szépkorúakat. Simon Ákosné, a ceredi idősek otthona vezetője elárulta, hogy náluk is látogatási és kijárási tilalom van érvényben. – Az idősek most a szobájukban étkeznek, nem látogatják egymást és fokozott a kézfertőtlenítés is. Ezen kívül napi szinten fertőtlenítjük a mindennapi eszközöket és a helyiségeket, a dolgozók maszkot és gumikesztyűt viselnek – mondta Simon Ákosné. Kiemelte, hogy jelenleg nincs beteg az intézményben, ha megjelenne a vírus, van olyan hely, ahová eltudják izolálni az adott személyt. A hozzátartozók sem látogatják most az otthont, de mobiltelefonon és videóhíváson keresztül tudják tartani a kapcsolatot a szeretteikkel az idősek. A dolgozók pedig mindenfajta olyan kontaktot elkerülnek, ahol nagy a veszély arra, hogy bárki is elkapja a vírust.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában