terhek

2020.12.07. 13:45

Nem emelhet adót a városvezetés, mégis többet fizetnek a tarjáni vállalkozók

Nem vezethet be új adónemet és nem emelheti a meglévő adókat a városvezetés, mégis jelentősen növelik a salgótarjáni vállalkozók terheit januártól. Változik ugyanis az építményadó-rendelet. A helyi Fidesz-KDNP frakció közleményben szólította fel a szocialista polgármestert: fejezze be az adópolitikai ámokfutását!

Nool

Forrás: Shutterstock

„Az általam bejelentett új adót és az idegenforgalmi adó emelését december 1-jén a kormány egy tollvonással áthúzta, ezzel megsértve az önkormányzatiság önrendelkezési jogát, mindezt pedig a járványhelyzet mögé bújva tette” – reagált a 2021-re elrendelt önkormányzati adóstop hírére Fekete Zsolt a minap. A polgármester az általa néhány órával korábban bejelentett telekadó bevezetése és az idegenforgalmi adó tervezett emelése kapcsán hozzátette: „Városvezetőként felelősek vagyunk az itt élő emberekért, így a mi rendelkezési szándékunk nem rótt volna terhet a salgótarjáni magánszemélyekre, sem a gazdaság azon szereplőire, akik a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek.”

Kiderült azonban, a városvezetés az adóstoptól függetlenül már korábban megtalálta a módját annak, hogy a helyi vállalkozók terhére növelje az önkormányzat adóbevételeit. A Fidesz-KDNP helyi frakciója vasárnap közleményben reagált az építményadó-rendelet változásaira, melyek főként a salgótarjáni vállalkozásokat sújtják majd januártól.

A 3100.hu nemrég részleteiben megírta, hogy miként és miért változik az építményadóval kapcsolatos szabályozás. Mint fogalmaznak, az önkormányzat a rendeletében az üzleti célra szolgáló hasznos alapterület önálló figyelembevételét is lehetővé tette eddig. Januártól azonban a teljes hasznos alapterület adóköteles, így az érintetteknél emelkedni fog az építményadó összege. Ezzel kapcsolatban korábban a kormányhivatal tett törvényességi felhívást az önkormányzat felé, a rendelet ugyanis ezen a ponton szemben állt a helyi adókról szóló törvénnyel. A városvezetés dönthetett: vagy eltekint ettől az adónemtől a jövőben, vagy átírja a rendeletet, és ezzel jelentősen emeli a terheket. Utóbbit választották.

A Fidesz szerint ez már adópolitikai ámokfutás

„Fekete Zsolt fejezze be az adópolitikai ámokfutását, mert ez nem szolgálja a megyeszékhely érdekeit, súlyosan rontja Salgótarján gazdasági környezetét és versenyképességét” – szólították fel a polgármestert. Hozzátették: „Azt várjuk el, hogy az üzleti célú használattal érintett lakások, lakhatást szolgáló üdülők esetében változtassa meg az építményadóról szóló rendeletet úgy, hogy az érintetteknek ne kelljen többet fizetniük, mint most, vagy törölje el a vonatkozó részt!

A Fidesz-KDNP frakció szerint Fekete Zsolt ezzel a döntéssel elüldözi a vállalkozásokat Salgótarjánból. Fenyvesi Gábor frakciószóvivő úgy fogalmazott: „Az építményadó kiterjesztése a teljes lakóingatlanokra az oda bejegyzett vállalkozások esetén egy hatalmas terhet ró a Salgótarján mellett eddig kitartó vállalkozásokra. Ez az intézkedés egyaránt sújtja a vállalkozó értelmiséget és azokat a kisvállalkozókat, akik más ingatlan vagy lehetőség híján kényszerűségből a saját lakásukba jelentették be vállalkozásukat.” Példaként említik a biztonsági őröket, a szépségiparban dolgozó szakembereket, az informatikusokat, a tervezőmérnököket, az adótanácsadókat is.

„Minden elektronikus úton történik, a munka tárgyának elkészítésétől a számlázásig, a dokumentumok felhőben tárolásáig. A munka egyre inkább nem helyhez kötött. Az egyetemeken a freelancinget és a projektekben dolgozást tanítják, a szabad munkát a kötöttségek helyett. A városvezetők gondolkodása totálisan ellentmond annak, amerre a világ halad” – tette hozzá Fenyvesi Gábor. Frakciójuk szerint ráadásul felmerül annak a veszélye is, hogy a döntés nyomán a várost elhagyó vállalkozások miatt az iparűzési adóból befolyó bevételek is kiesnek majd a városi büdzséből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában