keresés

2020.12.10. 13:45

Kiugró a demencia miatt eltűnt nógrádiak száma

Az internetes adatbázis szerint országszerte jelenleg több mint 2300 eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyt keres a rendőrség, amelyből mintegy 1500 fiatalkorú. Eljáró szervként Nógrád megye hat városi rendőrkapitánysága hozzávetőleg 40 eltűnéses esetet regisztrált, míg elrendelő szervként szintén hasonlóan alakulnak a számok.

Palchuber Kinga

Forrás: shutterstock

Magyarországon évente csaknem 25 ezer személy eltűnését jelentik be, amely hátterében egyebek mellett lelki vagy egészségügyi probléma, tinédzserkori lázadás, emberrablás vagy akár egy rosszul sikerült túra is állhat. Azonban bármi legyen is az ok, egy család számára nincs annál megrázóbb időszak, mint amikor a szeretett személynek szó nélkül nyoma vész.

A balassagyarmati Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület tízéves fennállása óta mintegy 140 eltűnt személyt kutatott fel országszerte mentőkutyáival. Tevékenységét a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének (MMSZOSZ) tagszervezeteként az Országos Rendőr-főkapitánysággal, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal és a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségével együttműködve végzi.

Juhász Zoltán egyesületi elnök – egyben az MMSZOSZ Mentésirányítási Központjának igazgatója – kérdésünkre elmondta: a csapat jelenleg 12 kutyával dolgozik, akik között van képzés alatt álló és teljesen kiképzett mentőkutya is.

Balassagyarmaton képezik ki az eltűntek keresésére a kutyákat
Archív fotó: Hüvösi Csaba

– Az elveszetteknek csak a 42 százaléka kerül elő élve, ugyanis sokan eleve öngyilkossági szándékkal fordítanak hátat a világnak. Az időskori demencia miatt eltűntek száma kimagasló a megyében, de a kirándulások során is gyakran tévednek el Nógrád erdeiben – ismertette Juhász Zoltán, hozzátéve: – A keresőkutyás tevékenység elsősorban az erdős területeken zajlik, de az ebek gázrobbanásnál és épületomlásnál is hatékony segítséget jelentenek.

Az elnök egy legutóbbi sikeres mentésként emelte ki, amikor Herencsény közelében rátaláltak egy 62 éves, eltévedt túrázóra. – A kiránduló egy turistacsoporttal érkezett Budapestről, aki séta közben megállt megpihenni és elszakadt társaitól. A többiek mit sem sejtve folytatták útjukat, csak az asszony telefonhívása után tűnt fel nekik az emberhiány. Másfél óra alatt a kutyákkal sértetlenül, bár nagyon kifáradva találtunk rá a szépkorúra, aki egyedül biztosan nem jutott volna ki az erdő sűrűjéből. Óriási szerencséje volt, hogy telefonon tudtunk kommunikálni vele! – ismertette az elnök.

Manga Mihálynak, a salgótarjáni Központi Különleges Mentőszolgálat mentési vezetőjének az a tapasztalata, hogy a kirándulások során bekövetkezett eltűnések száma elsősorban az őszi hónapokban emelkedik meg. – Figyelmesen túrázzunk, hiszen a mentőcsapatnak minden apró észrevétel fontos lehet az eltévedt személy felkutatásához. Emellett, mielőtt útnak indulunk, szóljunk az útirányról a családnak vagy a barátoknak, hiszen ez jó kiindulópontot adhat a kereséshez egy esetleges eltűnéskor – mondta.

Az eltűnést célszerű a legközelebbi rendőrkapitányságon azonnal, egy friss fotó felmutatásával bejelenteni. Ma már a közösségi oldalon közzétett felhívások is nagy segítséget jelenthetnek a családnak, hiszen minél hamarabb elkezdődik egy eltűnt keresése, annál nagyobb az esély a sikeres végkifejletre.

Helyismeretükkel sokat segítenek a kutatásokban

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta: a polgárőrség az eltűnt személyek felkutatásánál a környezeti ismereteit adja át elsősorban. – A rendőrség felkérésére segítünk terepjáróval, valamint hely- és emberismeretünkkel igyekszünk támpontot nyújtani a hivatásos erőknek. Nógrádban 13 polgárőr-egyesület egyben önkéntes tűzoltó katasztrófavédelmi egyesület is, de mentős polgárőr-egyesületeink is vannak. Nógrád megyében az a tapasztalatunk, hogy legtöbbször kirándulók és az időskorúak tűnnek el elsősorban – tette hozzá az elnök.

Kiemelte: a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségével is jó együttműködést ápolnak, személyesen is egyeztetnek egymással a munkáról, és többször csatlakoztak a kereső akciókhoz is. Az elnök szerint az éves átlagot tekintve szűkebb hazánkban nem kimagasló az eltűnések száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában