biztonság

2020.12.31. 07:58

Füst- és szén-monoxid-érzékelőket ajándékoztak a rászorulóknak megyénk katasztrófavédői

Füst- és szén-monoxid-érzékelőket adományozott a katasztrófavédelem a közelmúltban a rászoruló családoknak.

N. O.

A mennyezeten helyezték el az érzékelőt. A kép illusztráció

Forrás: NMH

– Nógrádban a katasztrófavédelmi kirendeltségek munkatársai 17 családnak füstérzékelőt, további hat család otthonába szén-monoxid-érzékelőt juttattak el a karitatív szervezetek bevonásával – mondta Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Hozzátette: a készülékek az Országos Tűzmegelőzési Bizottság adományaként kerültek megyénkbe, amelyek felszerelésében is segítettek a szervezet munkatársai. A testület jóvoltából már évek óta hagyomány, hogy a megyei tűzmegelőzési bizottságok kapcsolatba lépnek rászoruló családokkal, és eszközöket, füst- vagy szén-monoxid-érzékelőket adnak át nekik.

A készülékek elosztásakor a rászoruló családok szociális helyzetét, a veszélyeztetettséget és a családtagok számát vették figyelembe.

A mennyezeten helyezték el az érzékelőt. A kép illusztráció
Fotó: NMH

– Az életmentő eszközök adományozásával a katasztrófavédelem célja az, hogy erősítse az emberekben annak fontosságát, hogy aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megteremtésében. A 23 készüléket Balassagyarmaton, Cserhátsurányban, Herencsényen, Nagyorosziban, Patakon, Ipolyvecén, Mohorán, Mihálygergén, Karancskesziben, Karancslapujtőn, Karancsságon, Etesen és Salgótarjánban adták át a Magyar Vöröskereszt, a Váci Egyházmegyei Karitász, valamint a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Ispotályos Lovagrend közreműködésével – mondta.

A Mihálygergére adományozott érzékelő már az átadást követő napokban bizonyította hasznát: egy héten belül ugyanis kétszer jelezte a szén-monoxid jelenlétét a családi ház levegőjében. Az érzékelőnek köszönhetően egyik eset sem vezetett tragédiához.

Több otthonba kellene készülék

A füst- és a szén-monoxid-érzékelők akár életeket is menthetnek, hiszen időben figyelmeztetik az ingatlanban lévőket a veszélyre. Ma már a hazai háztartások nagyobb részében van szén-monoxid-érzékelő, a tapasztalatok is azt mutatják, hogy ezeken a helyeken kevesebben sérülnek meg. Ahhoz viszont, hogy a lakástüzek esetében is csökkenjen a sérülések száma, a mostaninál sokkal több otthonban lenne célszerű füstérzékelőt elhelyezni, hiszen egy időben jelző készülék emberéleteket és anyagi javakat menthet meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában