hitelkamata fixálás

2020.12.12. 17:44

Érkeznek a tájékoztató levelek, újra lehetőség lesz a hitelkamat fixálására

A következő hónapokban közel 90 ezer, hosszú futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfél kap ismét tájékoztató levelet a hitelkamata fixálásának lehetőségéről. A Magyar Nemzeti Bank becslése alapján Nógrád megyében mintegy 1200-1300 értesítés várható, amelyek összesen mintegy hatmilliárd forint fennálló hitelállományt érintenek.

Palchuber Kinga

Forrás: MW

A bankok a következő hónapokban írásos tájékoztatókat küldenek azon lakossági ügyfeleiknek, akiknek 2015. február 1-je – a fair banki szabályozás hatályba lépése – előtt kötött változó kamatozású jelzáloghitel-szerződésük legalább tízéves hátralévő futamidejű, s rendben fizetik törlesztő­rész­le­teiket vagy legfeljebb 90 napon belüli késedelmük van.

A jegybank adatai szerint idén szeptemberben mintegy 85–90 ezer ilyen szerződése volt a fogyasztóknak, amelyek volumene 550–600 milliárd forintra rúgott. Ez jó egyharmadnyi csökkenés a tájékoztatási kötelezettséggel érintett 2018 végi 130 ezer darab, 900 milliárd forintnyi állományt kitevő szerződésszámhoz képest.

Dr. Baran Alexandra, a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat salgótarjáni kirendeltségének vezetője elmondta: a Magyar Nemzeti Bank becslése alapján Nógrád megyében mintegy 1200-1300 értesítés várható, amelyek összesen mintegy 6 milliárd forint fennálló hitelállományt érintenek. A nógrádi ügyfelek az országosan kiküldendő értesítések 1-2 százalékát teszik ki, ami lakosságarányos eloszlásnak tekinthető.

Dr. Baran Alexandra beszélt a fixesítés fontosságáról
Fotó: MW

– A banki tájékoztatókban a hitelintézetek bemutatják, hogy milyen hatása lehet változó kamatozású lakáshiteleknél egy esetleges jövőbeni kamatemelkedésnek. Rávilágítanak, hogy a törlesztőrészlet – a változó kamatozású hitel típusától függően – akár háromhavonta is változhat. E kockázat kiküszöbölésére a hosszabb távra rögzített kamatozású jelzáloghitelre való átváltást ajánljuk – ismertette az irodavezető, hozzátéve:

– A változó kamatozás a jelenleg vagy a jövőben a törlesztési moratóriumot választók számára is kockázatot hordoz. A szabályok szerint a fizetési stop lejártával havi törlesztőrészletük ugyan nem lehet magasabb, mint az a moratórium nélkül lenne, ám a változó kamatozású hiteleknél a kamatszint változásának hatásait a hitelnyújtók érvényesíthetik. Így előfordulhat, hogy a korábbiakhoz képest többet kell havonta fizetniük az ügyfeleknek. A fix időszakon belül viszont a pénzügyi intézmény nem emelheti meg a kamatot, s nem nőhet az ügyfél havi adósságterhe.

Dr. Baran Alexandra arra hívta fel a figyelmet, hogy a fixesítés kétféle módja a fizetési moratórium szempontjából is fontos. Ez történhet egyrészt hitelkiváltással, ami más bank közreműködését igényli, másrészt a szerződés módosításával. Ha a moratóriumban lévő fogyasztó a hitelkiváltást választja – ami egyben új szerződést is jelent –, akkor számára megszűnik a moratórium védőhálója.

Szerződésmódosítás esetén csupán a kamatozás típusa változik, ezért a szerződés továbbra is élvezi a fizetési moratórium védelmét. Bankon belül a kapcsolódó díjak és költségek kedvezőbben alakulnak, hiszen a hitelkiváltáskor felmerülő előtörlesztési, értékbecslési és folyósítási díj is elkerülhető.

A banki tájékoztató szerinti szerződésmódosítási lehetőség legalább 30 napig érhető el az érintett ügyfeleknek, de azt ezen túl is bármikor kérhetik.

Díjmentes tanácsokkal látják el a lakosságot

A Salgótarjánban működő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Iroda átmenetileg személyesen nem fogad ügyfeleket, de telefonon és e-mailben továbbra is díjmentesen adnak szakértői tanácsot, akár meglévő, akár új hitelszerződéssel kapcsolatban is. Dr. Baran Alexandra elmondta: az irodahálózat célja, hogy bármilyen pénzügyi vonatkozású ügyben segítse a fogyasztókat, legyen szó például a hitelszerződés megkötését megelőző tájékozódásról, panaszos ügyek kezeléséről vagy a mindennapi életben hasznos tippekről és tudnivalókról. Az ügyfelek a pénzügyi fogyasztóvédelem területén többéves tapasztalattal, valamint jogi és egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberektől kapnak érdemi tájékoztatást és tanácsot felmerülő kérdéseikre. Hozzátette: a tanácsadók szerződéskötés előtt a szükséges dokumentumokat is áttekintik és értelmezik, hogy az ügyfelek felkészültebben, tájékozottabban vállaljanak kötelezettséget. Az iroda nyitvatartásáról a honlapon is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában