Covid

2020.12.07. 07:00

A járvány alatt szigorú szabályok szerint zajlanak a temetések

Szeretteink halála súlyos fájdalomként nehezedik ránk. A koronavírus második hulláma a tavaszinál sokkal több fertőzöttet és halált hozott. A gyászolók bánatát azonban nem könnyítheti a részvéttel teli ölelés. Szigorú szabályok szerint zajlanak most a temetések.

Gulyás Edina

Forrás: Shutterstock

– A kialakult helyzetben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsának iránymutatása szerint járunk el – fogalmazott Fekete Roland plébániai kormányzó, hozzátéve: – Jelezzük az elhunyt hozzátartozói felé, hogy csak szűk körben tartsák meg a temetést, hiszen a résztvevők számát legfeljebb ötven főben határozta meg a kormány.

Mint mondta, a szertartás elvégzésére ebben az időszakban a zárt ravatalozók nem biztosítanak megfelelő helyszínt, a szabadban kell azt megtartani..

Arra is odafigyelnek, hogy a hozzátartozók lehetőleg ne álljanak egymáshoz szorosan közel, továbbá kerülni kell a részvétnyilvánítás fizikai gesztusait is.

A kántori szolgálat megengedett, de nem kötelező, hiányát viszont előre közölni kell a családdal. A temetési misén – más istentiszteletekhez hasonlóan – a híveknek maszkot kell viselni, ahogyan a temetőkertben is. A templom bejáratában kézfertőtlenítő van elhelyezve, azt ajánlott mindenkinek használni.

Fekete Roland azt is elmondta, hogy egyházi részről nem vonatkoznak szigorúbb szabályok a koronavírusban elhunytak gyászszertartására, mint más esetben.

Másoknak ellenben sokkal több előírást kell betartani akkor, ha a fertőzés szövődményeiben vesztette valaki az életét...

– Sajnos egyre többször fordul elő, hogy koronavírusban elhunytat temetünk – fogalmazott Orbán László temetkezési vállalkozó, hozzátéve: – Ebben az esetben sokkal szigorúbb szabályokat kell követnünk. A papírok kitöltése ugyanúgy történik, de a szállításnál már dupla zsákba kell helyezni az elhunytat. Kollégáimnak védőruhát, maszkot, kesztyűt és védőszemüveget is viselniük kell.

Mint mondta, a hamvasztás esetén előre egyeztetett időpontra kell odaérni, azonnal megtörténik a művelet, a fertőzésben elhunytat nem tárolják. Koporsós temetésnél szintén dupla zsákba kell helyezni a testet.

Orbán László arról is beszámolt, hogy bármilyen mély is a család gyásza szerettük elvesztése miatt, tapasztalataik szerint a hozzátartozók odafigyelnek az előírásokra. A rokonok és barátok egyeztetnek arról, hogy kik vesznek részt a temetésen, így ötvennél kevesebben kísérik utolsó útjára az elhunytat.

– A mostani a megszokottól is nehezebb helyzet elé állítja a temetést végző kollégáimat. Ez a munka egyébként is embert próbáló, de a jelenlegi, szigorúan szabályozott rendszerben még nagyobb teher nehezedik rájuk – fogalmazott Orbán László, hozzátéve: – A hozzátartozók fájdalmát az tovább növeli, hogy a látogatási tilalom miatt a kórházban elhunyt családtagjaiktól nem tudnak elbúcsúzni.

Lehetséges a koporsós temetés

Arról még az első hullám idején adott ki tájékoztatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy a koronavírusban elhunytakat hogyan és milyen szabályozás alapján kell eltemetni. Az eljárásrend szerint a halott az általános felszíni fertőtlenítést követően dupla műanyag, szivárgásmentes zsákba helyezendő, amelyet fertőtleníteni kell, majd a holttestet kellő szilárdságú, vízhatlan módon hézagmentesített, ráillő fedéllel ellátott koporsóba kell helyezni. Fokozottan ügyelni kell az otthonukban elhunytak szállításakor a kocsi azonnali fertőtlenítésére, a környezetre és a családtagokra, mert ők is komoly veszélyforrást jelentenek. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a szállítás után szellőztessenek, illetve akinek van, az használjon levegő tisztítására alkalmas porlasztható fertőtlenítőt is. A koronavírusban elhunytak esetében is lehetséges a koporsós temetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában