börtön karácsony

2020.12.23. 19:45

A gyarmati börtön zárkáiban is megteremtik az advent hangulatát

A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben jelenleg 303 fogvatartott van elhelyezve. A korábbi évektől eltérően, idén számukra elmaradnak a nagyobb közös karácsonyi rendezvények. Ugyanakkor a kislétszámú ünnepi programok, a járványügyi előírások maximális betartásával megvalósulnak.

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A karácsony a börtönökben is ünnep, ilyenkor a családjuktól távol lévő fogvatartottak részére igyekeznek megkönnyíteni ezt. A korábbi évektől eltérően, a covid-19 járvány miatt bevezetett szigorú intézkedések miatt, a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben is máshogy telnek majd az ünnepek.

– A kollégáink kiemelten figyelnek arra, hogy minden zárkában megteremtsék az adventi időszak hangulatát. A járvány terjedésének megfékezése érdekében hozott szakmai intézkedések miatt az idei évben azonban rendhagyónak ígérkezik a karácsony valamennyi büntetés-végrehajtás intézetben. Tekintettel arra, hogy nagyobb létszámú közös rendezvények megtartására nem lesz lehetőség a börtönökben, az intézeti börtönlelkészek egyénileg, illetve zárkaközösségenként biztosítják a fogvatartottak vallásgyakorlását, valamint zárt láncú videó hálózaton keresztül közvetítjük a Szentmisét az érdeklődő fogvatartottaknak. Emellett idén sem maradnak el a reintegrációs tisztek által szervezett kis létszámú ünnepi programok, melyek a járványügyi előírások maximális betartásával valósulnak meg – tájékoztatta portálunkat a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya.

A büntetés-végrehajtás szervezet a covid-19 járvány idején is kiemelt figyelmet fordít az elítéltek jogszabályban meghatározott kapcsolattartási jogainak érvényesülésére.

– A bevezetett járványügyi intézkedések következtében személyes kapcsolattartásra továbbra sincs még lehetőség. De annak érdekében, hogy a fogvatartottak szeretteikkel még a világjárvány ideje alatt is tudják tartani a kapcsolatot, így mindegyikük számára elérhetővé tettük a Skype-alapú élő online telefonálási lehetőségét, továbbá megnöveltük a hagyományos telefonos beszélgetések időtartamát is. Ezeken túl kutatjuk a kapcsolattartás új lehetőségeit, illetve figyelemmel kísérjük, tanulmányozzuk a nemzetközi eljárásokat és új gyakorlatokat. Természetesen a büntetés-végrehajtás munkatársai – a rendőrség vagy a katasztrófavédelem állományához hasonlóan – az ünnepek idején is szolgálatot látnak el, emberséggel és határozottsággal biztosítják a börtönök rendjét – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában