rongálás

2020.11.17. 14:00

Szórakozásból vandálkodtak – buszokat rongáltak meg a pásztói tizenévesek

Tizenévesek rongáltak meg buszokat Pásztón nemrégi­ben. A gyerekek mindezt szórakozásból tették, nem gondolva arra, hogy ez milyen következményekkel járhat. A rendőrség az ilyen esetek elkerülése érdekében számos bűnmegelőzési programot tart a fiatalko­rúaknak.

Nagy Orsolya

Rongálásnyomok az egyik, a pásztói telephelyen álló busz lámpáin és hűtőrácsán

Fotó: Hüvösi Csaba

Több járműben is kár keletkezett a településen lévő egyik autóbusz-telephelyen a közelmúltban.

A tulajdonos lapunknak elárulta, hogy környékbeli, körülbelül 10–13 éves gyerekek szórakozásból a buszon található üvegtörő kalapácsokkal – amelyek a vészkijárathoz szolgálnak segítségül – megrongálták a telephelyen lévő járműveket.

– Szomorúan állok az eset előtt, hiszen betörték a szélvédőket, a lámpákat és amiket még értek. Összesen kilenc autóbuszban keletkezett kár mintegy kétmillió forint értékben. Ráadásul emellett a poroltókat szétfújták, a mentődobozokat pedig szétdobálták – közölte a telephely vezetője.

Hozzátette: a gyerekek átmásztak a két méter magas kerítésen, majd betörték az egyik jármű ajtaját és kiszedték az ott lévő üvegtörő kalapácsokat, amelyekkel a rongálást okozták.

A tulajdonos elárulta azt is, hogy a rendőrök összesen négy gyermeket kaptak el, akik végül be is vallották, hogy mit tettek. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy milyen döntés születik majd az ügyben.

Korábban is volt már rá példa egyébként, hogy fiatalok beszöktek a telephelyre, de károkat eddig még nem okoztak. A telephely vezetője megdöbbenve áll a történtek előtt, nem érti, hogy gyerekek ilyen fiatalon miért művelnek ilyen dolgokat.

Rongálásnyomok az egyik, a pásztói telephelyen álló busz lámpáin és hűtőrácsán
Fotó: Hüvösi Csaba

A történtekkel kapcsolatban lapunk felkereste a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Pásztói Rendőrkapitányság rongálás bűntett gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. A nyomozás érdekeire való tekintettel így egyéb információt nem állt módjukban adni.

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei egyébként mindent megtesznek azért, hogy kialakítsák a fiatalkorúakban azokat a készségeket, amelyeket később alkalmazni tudnak bizonyos, veszélyes helyzetekben, mint például a fent említett esetnél is.

– Döntés, felelősség és következmény. Ez a három dolog az, amelyet minden gyermeknek el kell sajátítani, és már egészen fiatalkorban el kell kezdeni az erre való nevelést a szülőknek – hangsúlyozta korábban Medve Judit, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályának vezetője.

A szakember kiemelte azt is, hogy nemcsak a rendőr és a bűnmegelőzési szakember feladata, hogy foglalkozzon ezen készségek kialakításával. A pedagógusoknak és a szülőknek is nagy szerepet kell vállalniuk ebben.

Medve Judit elmondta azt is, hogy a rendőrség éppen ezért rendszeresen tart szülőértekezletet, de a tapasztalat azt mutatja, sajnos kevés felnőtt látogatja, pedig ez az egyik leghatékonyabb módszer lenne a siker elérése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában