koronavírus

2020.11.23. 16:52

Nógrádi egyetemisták is segítenek a szűrésben

Az iskolákban, az óvodákban, a bölcsődékben és az egészségügyi intézményekben is elindult a koronavírus-tesztelés.

N. O.

Budapest, 2020. április 21. A kormany.hu által közreadott képen védõfelszerelést viselõ orvos a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított részlegen az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. április 21-én. MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Forrás: Illusztráció

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

– A szűrésen való részvétel önkéntes, de mindannyiunk közös érdeke, hogy az érintettek éljenek a lehetőséggel – hangsúlyozta a dr. Szabó Sándor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal vezetője.

Hozzátette: 26 tesztelési csoport, 110 nógrádi településen, 250 nevelési és oktatási intézményt keres fel.

A kormánymegbízott tájékoztatása szerint a gyorstesztekkel a Nógrád megyei bölcsődék, óvodák és iskolák 3700 munkavállalójának vizsgálatára készültek fel. A tesztet két-két orvostanhallgatóból, adminisztrátorból és sofőrből álló egységek végzik.

Dr. Szabó Sándor szerint közös érdek, hogy az érintettek éljenek a lehetőséggel Fotó: L. B. / NMH

A kormánymegbízott köszönetet mondott a lebonyolításban résztvevő kormányhivatali dolgozókon túl azoknak az egyetemista fiataloknak is, akik vállalták, hogy segítséget nyújtanak a tesztelésben.

Dr. Szabó Sándor kiemelte: az orvostanhallgatók és az egészségügyi felsőoktatásban tanuló fiatalok néhány kivételtől eltekintve nógrádiak, szülőföldjük iránti elkötelezettségüket is mutatja az, hogy jelentkeztek a feladatra.

Az orvos- vagy egészségtudományi egyetemi hallgatók átlagosan kéthetes gyakorlati tevékenysége a félévbe beleszámít és ezért fizetést kapnak. Részvételükkel maguk is segítik a járvány elleni védekezést és az egészségügyi dolgozók tehermentesítését.

Nógrád megyében múlt pénteken kezdődött meg 18 szociális intézmény 28 telephelye összesen 980 munkatársának tesztelése. A vizsgálatokat a szociális és egészségügyi intézmények saját maguk végzik el a kormányhivatal által biztosított gyorstesztekkel.

Segítik a védekezést

A vizsgálat szervezését a kormányhivatal végzi, biztosítva a szükséges gépjárműveket és a teszteket a résztvevők számára a személyi védőeszközöket, a teljes ellátást és igény szerint a szállást. A védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet ideje alatt; őket munkanapokon napi 5000 forint adómentes díjazás illeti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában