Palóc Videótéka

2020.11.12. 19:50

Különleges számítógépes játékként dolgozták fel 1956-ot a gyarmati fiatalok

Különleges film került fel nemrégiben a legnépszerűbb videómegosztó internetes portálra. A Palóc Videótéka nevű csatorna alkotói, a balassagyarmati Cseh Lóránt és Kovács Domonkos egyedi megvilágításban emlékeznek az 1956-os forradalmi eseményekre.

Hegedűs Henrik

Fejkamerás felvételekkel készült Cseh Lóránt és Kovács Domonkos kisfilmje

A valamivel több mint negyedórás produkció ismert helyszíneken játszódik, a filmkockákon feltűnik a rétsági laktanya, a balassagyarmati vármegyeháza épülete és az Ipoly-parti város evangélikus temploma is.

– A Palóc Videótéka nevű YouTube-csatornánkon általában humorosabb hangvételű videókat mutatunk be, ezúttal azonban eltértünk ettől az irányvonaltól, hiszen 1956 komoly téma, olyan trauma, amit máig nem dolgozott fel teljesen a magyar társadalom – kezdte mondandóját Kovács Domonkos. – Mindenképpen szakítani szerettünk volna a hagyományos játékfilmes megoldásokkal, így jött a képbe a Call of Duty nevű népszerű videójáték-sorozat, amelyekben virtuális módon harctéri cselekményekbe élheti bele magát a szórakozni vágyó ember. Úgy gondoltuk, ezzel a formával a fiatalabb nézőinkhez közelebb hozhatjuk az ’56-os eseményeket. Fontos azonban megemlíteni, hogy ez a kisfilm nem a történelmi hitelesség igényével készült, sokkal inkább az átélhetőségre, a szórakoztatásra tettük a hangsúlyt.

A felvételek mindegyike egy fejkamera, a fentebb említett játékban szereplő First Person Shooter (azaz az első számú vezérlövész) látószögéből mutatja be a hatvannégy évvel ezelőtt játszódott fegyveres jeleneteket, amint a felkelők lépésről lépésre haladva szállnak szembe az ellenséggel vagy törnek ki az államvédelmi hatóság félelmetes pincéjéből.

– Mindenképpen azt a látszatot akartuk megteremteni, hogy lényegében belső nézetből irányíthatjuk a saját karakterünket – vette át a szót Cseh Lóránt. – Így a néző jobban képes azonosulni a főhőssel, és az eseményekbe is könnyebben bele tudja helyeznie önmagát. Olyan helyszíneket kerestünk, amelyek valamilyen módon kötődnek a harcászathoz, így jutottunk el például a rétsági laktanyába, ahol egy harckocsimentő jármű is található, amit díszelemként használtunk fel. A balassagyarmati vármegyeháza pincéje pedig eleve roppant izgalmas terület, itt rendeztük be az ávós börtönt, míg az evangélikus templomot a hamisítatlan hangulata miatt választottuk.

Fejkamerás felvételekkel készült Cseh Lóránt és Kovács Domonkos kisfilmje

A szereplőket sem kell sokáig válogatniuk a rendezőknek, barátok és rokonok szívesen fogadták el a felkérést, rááldozva hétvégéjüket a forgatásra, akik a szokásosnál ezúttal nagyobb segítséget nyújtottak az ötletgazdáknak. A forradalmárok kiképzését vezénylő férfi Cseh Lóránt édesapja, Balázs, míg az oroszok által elhurcolt evangélikus lelkész szerepében Balassagyarmat ismert előadóművésze, Fábri István látható.

– Igyekeztünk végig korhűek maradni, ezért is szereztük be az ismerősök által a múlt század ötvenes éveinek ruhadarabjait, a kellékeket, a fegyvereket – zárta gondolatait Kovács Domonkos. – Reménykedtünk a sikerben, és a statisztikák és a visszajelzések egyértelműen igazolják, nem csupán a fiatalabb korosztály kattintott ránk és tekintette meg a filmet. Bebizonyosodott, azok is élénken érdeklődnek az alkotás iránt, akik csak hírből hallottak esetleg a Call of Duty játékok világáról.

Köszönetet mondtak mindenkinek, aki közreműködött

Cseh Lóránt és Kovács Domonkos felsorolta, ki mindenkinek tartoznak köszönettel a film elkészítéséhez nyújtott különböző támogatásért. Szakács László, a Pannónia Motorkerékpár Múzeum tulajdonosa kellékekkel és ruhákkal járult hozzá a munkálatokhoz, mi több, a végén egy röpke jelenet erejéig egy motoros szerepléssel is bekapcsolódott. Olexa Miklós, az 1. Kerékpár Múzeumból korhű kerékpárokat adott kölcsön, de ugyanúgy elismerés és hála jár a két város polgármesterének, Csach Gábornak és Mezőfi Zoltánnak, Bartha István evangélikus lelkésznek és Zérczi Miklós iskolaigazgatónak a helyszínek biztosításáért, valamint Hegedűsné Jusztin Gizellának, Mihalik Ferencnek, Vachó Jánosnak, Gál Lászlónak a technikai feltételek biztosításáért. Nem mellesleg pedig minden szereplőnek, aki akár egy másodpercre is feltűnik a mintegy tizenhét perces produkcióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában