Elismerték a munkáját

2020.11.06. 19:55

Kitüntették a szécsényi doktornőt, aki a gyermekek lelkét is gyógyítja

A szécsényi dr. Zsók Ildikó Julianna csecsemő-és gyermek szakorvost a Megyenapon Veres Pálné díjjal tüntették ki. Romániában született, tanult, ott kezdte meg gyógyító munkáját, 31 éve Szécsényben él. Hivatásáról, életútjáról beszélgettünk.

Sz. F

Az erdélyi származású dr. Zsók Ildikó Julianna már 31 éve él a városban

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F

Annak idején miért a gyermekorvosi pályát választotta?

Az orvosi egyetemen, a gyermekgyógyászati karon nyolcszoros volt a túljelentkezés. A családtagok ismerősök megpróbáltak lebeszélni, azt javasolták, hogy jelentkezzem az orvosi karra, ahol kisebb a túljelentkezés. A gyermekek közel álltak a szívemhez, az ő gyógyításuk volt az álmom. Azt mondtam, ha többször kell jelentkeznem, akkor is ezt választom. Szerencsére sikerült a felvételi.

Elégedett a gyermekgyógyászati munkájával?

Igen, az vagyok, azt csinálom, amire az életemet feltettem. Nem könnyű, de szép küldetés, ha újra kezdenem kellene most is ezt választanám. A gyermekek őszinték, tiszta lelkűek. Amikor az utcán megismernek, rám köszönnek, s látom, hogy a szemükből sugárzik felém a köszönet. Számomra ez mindennél többet jelent, további erőt, hitet ad a munkámhoz. A korosztály 0- a kamaszkorig tartozik hozzám. Most jött el a legszebb öröme a munkámnak, amikor a volt gyermek pácienseim már felnőttek és bizalommal fordulnak felém, s már hozzák hozzám a gyermekeiket a rendelőmbe. Mindebben benne van az egykori és a mostani bizalmuk.

Az erdélyi származású dr. Zsók Ildikó Julianna már 31 éve él a városban
Fotó: Sz. F / NMH

Térjünk vissza a pályája kezdetére. Az egyetem befejezése után hogyan alakult az élete?

Kolozsváron végeztem 1982-ben. A férjemmel az egyetemen ismerkedtünk meg és kapcsoltuk össze az életünket. Az egyetemen komoly képzésben volt részünk. Egy idős professzorunk úgy vizsgáztatott, hogy nem láttuk a gyermeket, annak sírásából, köhögéséből és professzorunk által elmondott testhőmérsékletéből kellet a diagnózist felállítani. A diploma megszerzését követően a férjemmel Szatmárnémetiben a kórházban dolgoztunk, majd onnan kikerültünk vidékre, ahol hét kemény évet töltöttünk el. Hátrányos helyzetű családok, szegények, sokgyermekes anyukák éltek a faluban. Az orvosi rendelőm felszerelése szegényes volt, egy sztetoszkópon kívül nem volt más eszközöm. Az asszonyok otthon szültek, de az is előfordult, hogy kint a mezőn hozták világra gyermeküket. A nehéz helyzet és körülmények ellenére egy csecsemőm sem halt meg. A Csaucseszku kor rátelepedett az emberek lelkére, megbénította az életünket, a többiekkel együtt nehéz körülmények között éltünk, dolgoztunk, s nem volt lehetőségünk a továbbfejlődésre. A családtagjaim, rokonaim közül már többen Magyarországon éltek. A férjemmel 1989-ben úgy döntöttünk, hogy mi is átköltözünk, azóta Szécsényben élünk a hivatásunknak. A férjem háziorvos, én pedig csecsemő-és gyermek szakorvosként végzem a munkám. Közben állandóan folyamatosan tanultam, képeztem magam.

Fontos számomra, hogy mindazokon, akik felém fordulnak megfelelő segítséget nyújtsak a számukra.

A gyógyászaton belül milyen képzésben vett részt?

Említettem, hogy Romániában nagyon rossz körülmények között dolgoztunk, nem voltak gyógyszerek. Édesanyám, aki tanár volt jól ismerte a gyógynövényeket. Tanácsára a természet patikájához fordultam. Sokszor esős, sáros időben mentem a gyógynövényeket gyűjteni. A természet erejét azóta is segítségül hívom, s ötvözöm az orvosi ismeretekkel. Egyre inkább elkötelezett híve vagyok a homeopátiának. Megismerkedtem a ayurveda, azaz az élet tudományával, ami hatezer éves múltra tekint vissza. Ez a test komplexivitását veszi figyelembe az emberek gyógyításánál. Fontos számomra, hogy mindazokon, akik felém fordulnak megfelelő segítséget nyújtsak a számukra. Megnyerjem a szülők, azon belül is az anyukák bizalmát. Felhívom a figyelmüket, hogy mit kell tenni azért, hogy a gyermekük egészséges maradjon. Számomra fontos a prevenció. Örülök, hogy egyre több családban ott él az egészségtudatosság.

Milyen érzéssel fogadta a kitüntetést?

Úgy gondolom, hogy minden ember örül, amikor a munkáját ilyen magas szinten is elismerik. Így vagyok ezzel én is.

Mit jelent az Ön számára az orvosi pálya?

Hivatást, elkötelezettséget. Számomra az orvosi pálya több, mint gyógyítás. Mint említettem fontosnak tartom a megelőzést, az emberekkel való kapcsolattartást. A lelki kapcsolat megvalósítását.

A családban öröklődött az orvoslás?

Nem. A fiúnk vegyészmérnök, a lányunk marketing területen dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában