faültetés

2020.11.17. 07:30

Gyümölcsöt hozhat, ha időben elültetjük a cserjéket

A ház körül, a kertekben mindig sok munka van. Azonban vannak olyan feladatok, amiket jó bizonyos évszakokban elvégezni, hogy biztosak lehessünk abban: munkánk meghozza a gyümölcsét. A különböző dísz- és gyümölcsfák, valamint a cserjék elültetése ősszel időszerű.

Gulyás Edina

A különböző fajtájú dísz- és gyümölcsfák, valamint a cserjék elültetése leginkább ősszel időszerű

Forrás: Illusztrációs fotó: Hüvösi Csaba

Fotó: Hüvösi Csaba

A cserjéket általában cserépben lehet megvásárolni, ezek egész évben ültethetők, ahogyan a konténerben kapható díszfák is. Az őszi földlabdás örökzöldeket körülbelül húsz százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni, ezek már nagyobb méretűek, mint vödrös társaik – fogalmazott Antal Zsolt, az egyik salgótarjáni kertészet tulajdonosa, hozzátéve:

– A gyümölcsfákat és a bogyósokat, a szőlőt tanácsos no­vemberben elültetni, de tavasszal is földbe kerülhetnek.

A szakember arról is beszámolt, hogy a szabad gyökeres növények olcsóbbak, mint konténeres társaik, akár két–három darabot is vehetünk ugyanannyiért, mint utóbbiból. Azonban kevesebb eséllyel maradnak életben az elültetést követően.

– Évről évre 5–10 százalékos áremelkedéssel számolhatnak a vásárlók – hangsúlyozta Antal Zsolt, aki arról is beszámolt, hogy az általuk kínált díszfák közül szinte valamennyi fajtát keresik, mégis talán a vérszilvából és a törzses gömbfákból adják el a legtöbbet. A kertészetben közel hetvenféle gyümölcsfát kínálnak, a régi magyar fajtákat keresik leginkább.

A különböző fajtájú dísz- és gyümölcsfák, valamint a cserjék elültetése leginkább ősszel időszerű
Fotó: Illusztrációs fotó: Hüvösi Csaba

– Vásárlóink jellemzően a kis növésű díszcserjéket keresik, a városban a kisebb méretű kertek miatt – tájékoztatott a tulajdonos, hozzátéve: – Ősszel, az első fagyok beköszöntével az árvácskát és a díszkáposztát viszik sokan, mivel ez utóbbi akár mínusz 15 Celsius-fokot is elvisel, így a következő év tavaszáig díszíti a kerteket és a balkonokat. Kertészetünk a közelmúltban újult meg, immár ötezer négyzetméteren várjuk az érdeklődőket. Gazdag kínálatunkban mindenki megtalálja, amit keres, ellenkező esetben igyekszünk beszerezni a kívánt növényt. Természetesen tanácsokkal is ellátjuk azokat, akik ezt igénylik.

A szécsényi kertészettulajdonos, Vizi Zoltán arról számolt be, hogy elkezdődött a gyümölcsfák ültetésének szezonja, a közelmúltban érkezetek meg hozzájuk is a facsemeték.

– A szamócát és a földi epret már szeptemberben el kellett palántázni, aki ezt nem tette meg, jó, ha tavaszig vár vele – tájékoztatott Vizi Zoltán.

Mint mondta, főleg a gyümölcsfákat keresik kertészetükben: az alma, a körte, a cseresznye és a szilva a leginkább kelendő. A barack virágzása idején sajnos a hideg, sokszor fagyos nógrádi területeken gondot okozhat az időjárás.

– Cserjékből a talajtakaró, nem túl magasra növőeket kedvelik a vásárlók. Az örökzöldek közül pedig a tujaféléket, a smaragd- és az oszloptuját vásárolják sokan – hangsúlyozta a tulajdonos, hozzátéve: – A gyümölcsfák és más növények ára is minimálisan, mintegy öt százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest.

Ősszel célszerűbb kiásni a gödröt

– Sokszor kérdezik tőlem, hogy az őszi vagy a tavaszi időszak kedvezőbb-e a különböző fák és cserjék elültetéséhez – közölte Vizi Zoltán, a szécsényi kertészet tulajdonosa, hozzátéve: – Úgy

vélem, hogy az őszi hónapokban célszerűbb a végleges helyükre tenni a növényeket. Mint mondta, a faiskolákban is ekkor ássák ki a csemetéket, tehát azok sokkal frissebbek, tavaszra már csak az előző őszi megmaradt készletek állnak rendelkezésre. – Ősszel könnyebb a gödröt is kiásni. Egy facsemete számára egy köbméteres – egy méter mély, egy méter széles – helyet kell kialakítani. Ebbe jó, ha különböző tápanyagok kerülnek, hiszen azt a későbbiekben már nem lehet pótolni. Az ültetőgödörbe érdemes többéves szerves trágyát helyezni. A frisset semmiképp nem javaslom, ugyanis abból a trágya lebomlása során ammónia szabadul fel, ami megperzseli a növények gyökérzetét és elpusztul a fa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában