hagyományőrzés

2020.11.02. 07:17

Szurdokpüspökiben felelevenítik a szőlőművelés hagyományait

Pincesor élteti és őrzi az egykor virágzó bor- és szőlőkultúrát, amely a települést jellemezte. A falu kiemelkedő látványossága új, a kö­zelmúltban elkészült úttal várja a turistákat.

Nagy Orsolya

Pintér Miklós Ervin polgármester a nemrégiben elkészült beruházásról elmondta, hogy nemcsak az itt látható útszakasz újult meg, de többek között kerékpártárolót is létesítettek a pincék közelében

Fotó: Ladóczki Balázs

Pintér Miklós Ervin polgármester elmondta, hogy a helyi önkormányzat a Mátra nyugati kapuja elnevezésű turisztikai projekt keretében valósította meg a beruházást, amely több projektelemből áll. Látogatóközpontot alakítottak ki, valamint egy segway- és kerékpártárolót is létesítettek.

– A pincesori út korszerűsítése fontos része volt a fejlesztésnek. Mintegy négyszáz méter hosszan, hozzávetőleg tizennégymillió forintból kapott új burkolatot a szakasz. Erre már a pincetulajdonosok részéről is nagy igény volt, hiszen a tavaszi és őszi időszakban sok problémát okoztak a nagyobb esőzések. A lefolyó víz ugyanis, a csapadékvíz-elvezetés hiányában minden évben kimosta az utat, így az sok esetben szinte járhatatlan volt – mondta Pintér Miklós Ervin.

Hozzátette: ezen túlmenően azért is fontos volt a beruházás, mert a településnek kiemelt vonzereje a pincesor, ahol több mint ötven pince található. Ezek nagy része ma is üzemel, és rendszeresen használatban van.

Pintér Miklós Ervin polgármester a nemrégiben elkészült beruházásról elmondta, hogy nemcsak az itt látható útszakasz újult meg, de többek között kerékpártárolót is létesítettek a pincék közelében
Fotó: Ladóczki Balázs

 

A polgármester kiemelte, hogy Szurdokpüspökiben mindig nagy hagyománya volt a szőlő- és borkultúrának. Régebben szinte mindenki foglalkozott szőlőtermesztéssel. A bort azonban nem a házaknál tartották, hanem a pincékben, hiszen így télen-nyáron állandó hőmérsékleten tudták tárolni. Eleinte zsúptetős épületeket emeltek vályogfalakkal, de ezeket az elmúlt 20 év során már átépítették a tulajdonosok, így mostanra modern présházakat láthatnak az idelátogatók.

– A nagyobb termelőterületek többnyire Gyöngyöspatánál véget érnek. A falu fekvése nem igazán kedvez a nagy mennyiségű, ipari szőlőtermelésnek. Ettől függetlenül a mai napig sok itt élő foglalkozik vele, de már nem úgy, mint egykor. Sokan inkább máshol vásárolják meg a szőlőt, majd feldolgozzák és az abból készült bort tárolják itt a pincékben. Tehát magának a növénynek a termesztése kevésbé van jelen a településen. A hagyomány megmaradt, de átalakult – közölte a település vezetője.

Egy pince tulajdonjogát is szeretné megszerezni az önkormányzat

Pintér Miklós Ervin arra is kitért, hogy a helyi pincesor természetesen több rendezvénynek is otthonául szolgál. Az egyik legnagyobb ilyen esemény a Muzsikál az erdő, amelyre minden évben több száz vendég látogat erre a helyszínre, hogy élvezzék a színvonalas előadásokat, a csodálatos környezetet, valamint megkóstolják a minőségi, finom borokat. A pincék ugyanis ilyenkor megnyitják kapuikat és örömmel fogadják a turistákat.

A településvezető azt is megosztotta lapunkkal, hogy a jövőben még több programot szeretnének megvalósítani itt, ahol méltó körülményeket és most már megfelelő közlekedési lehetőséget biztosítanak a látogatóknak.

A tulajdonosokkal karöltve fejlesztik tovább a falu nevezetességét

A falu polgármestere azt is elmondta, hogy a pincesorral kapcsolatban több elképzelésük is van a jövőt illetően. Az önkormányzat tárgyalásokat folytat egy pince tulajdonjogának megszerzéséről, ahol a közeljövőben a mai kor elvárásainak megfelelő helyszínt biztosítanának a turistáknak. Ez a beruházás azért is fontos, mert így a település nagyobb rendezvényein tudják majd fogadni a vendégeket, amelyre eddig nem volt lehetősége az önkormányzatnak. Ezenkívül egy másik fejlesztés is megvalósul. A pincék tulajdonosaival karöltve az önkormányzat további 400-500 méter hosszú útszakaszt szeretne korszerűsíteni. – Egy makadámutat alakítunk majd ki, amely a már megépített út tiszta és biztonságos megközelíthetőségét fogja szolgálni. A beruházás önkormányzati forrásából és a tulajdonosok hozzájárulásából valósul meg, amellyel kapcsolatban az első egyeztetések már lezajlottak – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában