esküvő a vírus idején

2020.11.17. 17:25

Nógrádban is bosszúságot okoz a járvány az esküvőipar szereplőinek

A koronavírus-járvány miatt az esküvők kimenetele idén bizonytalanná vált: ki lemondani, ki pedig átszervezni kényszerült élete nagy napját. E bizonytalan helyzetet nem csupán a szerelmesek, de az esküvőiparban dolgozók is nehezen élik meg. A legfrissebb kormánydöntés értelmében a menyegzők jelenleg lakodalom nélkül tarthatók meg.

Palchuber Kinga

Fotó: (c)Torjay Foto

A járvány Európában továbbra is felszálló ágban van: a kezdetek óta hazánkban több mint százezren betegedtek meg. A koronavírus terjedésének visszaszorítását szem előtt tartva a kormány az élet minden területét érintően szigorításokat vezetett be. Ennek értelmében az esküvők csak lakodalom nélkül rendezhetők meg, továbbá az egyházi és a polgári szertartáson csak a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt. A vírus tombolása miatt a szerelmespárok már március óta kényszerülnek újratervezni álmaik napját, ám a helyzet szülte bizonytalanság nemcsak a jegyeseket, de az esküvőipar valamennyi résztvevőjét is megviseli.

Csak júniusban oldották fel az első korlátozásokat

Beszkid József, a Santa Fe zenekar rimóci származású énekese érdeklődésünkre elmondta: csapatuk – néhány szabad hétvégét leszámítva – eredetileg májustól októberig zenélt volna az idei esküvőkön.

– Az első hullám idején hozott korlátozásokat csak júniusban oldották fel, emiatt sok párnak újra kellett gondolnia a nagy napját: néhány esküvőt egyből áthelyeztek jövőre, de a többség nyár végén és ősz elején kimondhatta a boldogító igent. Voltak olyan jegyesek is, akik a veszélyhelyzet alatt szétváltak, illetve olyanok is, akik a második hullám kitörésével a násznép védelmét szem előtt tartva ismét a halasztás mellett döntöttek – tette hozzá az énekes, aki mindent összevetve júliusban tudta beindítani a szezont zenekarával.

A Santa Fe zenekar tagjai úgy vélik, egész jó szezont zártak idén

– Előfordult, hogy tőlünk független párok nem tudták az eredeti szolgáltatót megtartani a módosított dátumra, így lett pár „hirtelen jött” megrendelésünk, amelyek részben betöltötték az átszervezések miatt szabaddá vált helyeket – ismertette tapasztalatait Beszkid József.

Kiemelte: az októberi korlátozás, miszerint a vendéglátóhelyeken 23 óráig lehet csak tartózkodni, nem befolyásolta az őszi esküvőket. – Egy „vendéglátós” zenekar általában nyáron esküvőzik, a többi évszakban pedig bálozik, vagy egyéb rendezvényeken szolgáltat zenét. Sajnos idén az efféle fellépéseknek búcsút kellett mondanunk, s még a szilveszter – amikor a legtöbb zenekar dupla áron dolgozik – kimenetelét sem lehet megjósolni… – ismertette az énekes. Úgy gondolja, egész jó szezont zártak, s a 2021-re áttett esküvőkön a reményeik szerint már újból szólhat a zene kifulladásig.

Palóc esküvő Balassagyarmaton a Palóc ligetben. A vírus tombolása miatt a szerelmespárok már március óta arra kényszerülnek, hogy újratervezzék álmaik napját | Fotó: NMH

A salgótarjáni Ihracska Adrienn 2015-ben végezte el az esküvőszervező tanfolyamot, azóta már több lakodalmat is megszervezett és a teljes körű esküvői dekorálást is vállalja. – Úgy tapasztalom, hogy Nógrád megyében még nem igazán szokás esküvőszervezőt fogadni. Az elmúlt években azonban, ahogy nőtt a házasságkötések száma, egyre több felkérést kaptam a jegyesektől. Idén a vírus hatása nagyon is érződik a szolgáltatóipar e területén: júliusban kezdtem a szezont, amely október közepéig kitartott. A számokat tekintve hét lagzimból három maradt el, de már több jövő évi érdeklődő is jelezte, hogy halasztana 2022-re – mondta az esküvőszervező. Hozzátette: a késő tavasz és a kora nyár volt számára a legmunkásabb időszak.

A rimóci Paluch Norbert a megye egyik legkeresettebb vőfélyeként több mint húsz éve vezényel már lakodalmakat. Évente átlagosan tíz-tizenkét eseményt vállal, idén is tizenegy lagziba lett volna hivatalos. – Az első hullám elején még kevésbé vették komolyan a párok a vírus jelenlétét, majd fokozatosan kezdték újraszervezni a menyegzőket.

A rimóci Paluch Norbert a megye egyik legkeresettebb vőfélye

Május közepén volt az első lagzim, amelyet csökkent létszámmal, ötven vendég jelenlétében tartottak meg – mondta Paluch Norbert, hozzátéve:

– Sokan döntöttek úgy, hogy a tavaszra tervezett esküvőt ősszel tartanák meg, de mint kiderült, ez sem bizonyult jó megoldásnak. Három nyári esküvőmet helyezték át másik időpontra, a legtöbben júliusban és augusztusban igyekeztek lebonyolítani a frigyet.

Lecsökkent a násznép létszáma az esküvőkön

Paluch Norbert szerint a vőfélyek, a zenészek és az éttermek jártak a legrosszabbul az esküvői szektorban, hiszen lakodalom híján e szolgáltatásokat kevésbé igénylik a szerelmesek. – A lakodalmakba rendszerint 80–120 vendéget hívnak a párok, a megtartott esküvőkön azonban a násznép létszáma le-lecsökkent. Emellett megjelentek a vírus determinálta ajándékok, mint a szerelmes maszkok és a kézfertőtlenítős csomagok – ismertette a vőfély.

Paluch Norbert tapasztalata, hogy különösen nehéz helyzetben azok a jegyesek voltak, akiknek egyik, vagy másik tagja jelentős számú külföldi rokonokkal rendelkezik. Nekik ugyanis nem csak a hazai rendelkezéseket kellett szem előtt tartani. A rimóci vőfély viszonylag jól átvészelte ezt az időszakot, s már a jövő évi naptárjában tavaszra és nyárra is szépen telnek a helyek.

A szakemberek bíznak benne, hogy sikerül a vírust mihamarabb magunk mögött hagyni, hogy jövőre minél többet dolgozhassanak.

Más időpontban, de kattant a vaku

A balassagyarmati Torjay Attila fotóriporterként sok felkérést kap, hogy megörökítse a szerelmesek boldog perceit a szertartástól a lakodalomig. Mint mondta: az idei év jól indult, már januárban megkezdte a 2020-as esküvői szezont. – Április elején azonban a párok már új lehetőségeket mérlegeltek a járvánnyal kapcsolatban hozott szigorítások miatt. Voltak, akik elhalasztották az esküvőjüket őszre, vagy 2021-re, de olyanok is akadtak, akik végül szűk körben ünnepeltek – tette hozzá a fotós.

Kiemelte: akik őszre halasztották házasságkötésüket, azok közül sokan kénytelenek voltak hétköznapra tenni az esküvőjüket, mivel az őszi hétvégi dátumokat még 2019-ben lefoglalták a szolgáltatóknál. – Én szerencsés helyzetben voltam. Bár dátumokban voltak változások, de mindegyik lekötött esküvőmet megtartották. Az esküvők számát illetően nem volt változás a tavalyihoz képest. A főszezon nyugodtabb volt, az ősz viszont nagyon sűrű. Októberben volt olyan nap, hogy két menyegzőn is fotóztam. Valószínű az idei évemet kitölti az eddigi esküvők fotóinak feldolgozása, így a 2021-es év szerződéskötései, szervezései átcsúsznak jövő év elejére. Ez lesz az első olyan évem, hogy a szerződéskötés és a frigy azonos évben történik – ismertette Torjay Attila. Elárulta: már most nagy az érdeklődés a jövő évi időpontok iránt, hiszen a fiatalok bíznak abban, hogy a 2021-es esztendő már korlátozásoktól mentes lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában