koronavírus-járvány

2020.11.08. 07:00

A nógrádi iskolákban is elvégezték az őszi nagytakarítást

A koronavírus-járvány terjedésének mérséklése érdekében szeptembertől mindennap az eddigitől még alaposabban kell takarítani az iskolák épületét. Az őszi szünetben minden intézményt kötelezően fertőtleníteni kellett, ami szűkebb hazánkban is megtörtént.

Gulyás Edina

20201026 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Az őszi iskolai szünetben sem üresek a tantermek, a fertőtlenítést most is el kell végezni, ahogy ezt Nyíregyházán, a Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi – Vízügyi Szakközépiskolában láthattuk.

Fotó: Pusztai Sándor

– Az őszi szünet során a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum mind a nyolc tagintézményében, Balassagyarmaton, Bátonyterenyén és Salgótarjánban egyaránt szakszerűen és alaposan elvégezték a takarítási és fertőtlenítési feladatokat. Iskoláinkban a járványhelyzethez képest biztonságos körülmények között fogadhattuk a szünetről visszatért tanulókat – fogalmazott Gembiczki Ferenc, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum kancellárja, aki azt is kifejtette: – A rendelkezésünkre álló idő elégnek bizonyult a ­fertőtlenítésre, így a szakképzési centrumnak nem kellett új munkaerőt alkalmaznia a korábbiaktól is alaposabb munka elvégzésére.

Mint mondta, a katonaságtól, illetve a katasztrófavédelemtől sem kértek segítséget, ám ha az elkövetkező időszakban erre szükség lenne, megnyugtató számukra, hogy rájuk is számíthatnak.

– Az őszi szünetben minden iskolánkban befejeződött a fertőtlenítés, a szükséges fertőtlenítőszereket a kormány biztosította, a fertőtlenítést a takarítószemélyzet végezte el – hangsúlyozta Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója, hozzátéve: – A járvány alatti takarítási protokollt a köznevelési intézményeknek kiadott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakembereivel közösen készített intézkedési terv részletesen meghatározta. Az a célunk, hogy megóvjuk tanulóink és kollégáink egészségét, amelyhez intézményeink fertőtlenítő takarítása nagymértékben hozzájárul.

Nagyné Barna Mónika, a Balassagyarmati ­Tankerületi Központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy a központ minden intézményében elvégezték az őszi nagytakarítást, különös tekintettel a járványügyi helyzetre. Az idei tanévkezdés óta folyamatos a fertőtlenítés az iskolákban, főként a közösen többször használt helyiségekben.

– Az őszi szünetben a ­főállású technikai dolgozók a közfoglalkoztatottak segítségével végezték el a nagytakarítást, azaz fertőtlenítették a tantermeket, a szaktantermeket, a tornatermeket, az öltözőket, az irodákat, a mosdókat, a folyosókat, valamint az iskolai eszközöket és a bútorokat is – sorolta az igazgató, aki azt is elárulta: – Kimosták a textíliákat, az ablakokat lemosták, a nyílászárókat és a kilincseket is fertőtlenítették. A legtöbb iskolában – mivel a szülők nem kértek gyermekfelügyeletet – zárva tartott az épület.

Minden munka időben elkészült Cserhátsurányban is

– Tagintézményünkben a járványügyi intézkedési tervben foglaltak, annak előírásai szerint történik az épületek takarítása és fertőtlenítése – tájékoztatott Bóta Bernadett, a Szent Imre Általános Iskola és Gimnázium cserhátsurányi Szent István tagintézményének igazgatója. Az intézményvezető azt is kifejtette, hogy az őszi szünetben megfelelő ütemben és takarítói létszámmal sikerült időben elvégezni az előírt feladatokat, így a pihenésről visszatérő tanulókat – ahogyan máskor, úgy most is – rendezett, tiszta környezetben fogadták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában