koncert

2020.10.01. 16:00

Televízión élvezhetjük a salgótarjáni zeneiskola világnapi hangversenyét

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola vezetése a járványhelyzet miatt idén előreláthatólag nem tart nagy tömegeket vonzó koncerteket, hangversenyeket. Emiatt Kapi Gyula intézményvezető egy új kezdeményezés megvalósításán dolgozik kollégáival, hogyha már a megye lakossága személyesen nem is, de virtuálisan mégis csak élvezhesse a zenét.

Palchuber Kinga

Salgótarján, Váczi Gyula zeneiskola. Kapi Gyula interjú

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975 óta világszerte minden évben, október elsején a zenét ünnepeljük. A hegedűművész azt vallotta: meg kell becsülni a csöndet, de az ezerarcú muzsikát is fontos megismerni, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat. E világnapról a salgótarjáni zeneiskola évente egy hagyományos hangversennyel emlékezik meg, ám idén a járványhelyzet miatt a zeneszerető közönség nem gyűlhet össze az intézményben.

Az iskolavezetés új kezdeményezésének köszönhetően azonban Nógrád megye lakossága nem marad kultúra és zene nélkül, ugyanis elsőként a zenevilágnapi koncerten szólalnak meg rendhagyó formában a hangszerek az iskola falai között.

– A zene egy olyan nyelv, amely képes határokon átívelni, s mindenki egyformán ismeri és szereti. Nekünk, szakmabelieknek különösen fontos a zene világnapja, amikor egymást köszönthetjük és közösen zenélhetünk. Intézményünk éppen ezért évről évre nívós hangversennyel ünnepli a zene jelentőségét, amelyet a közönség és a kollégák is mindig nagyon élveznek – mondta Kapi Gyula, az intézmény vezetője.

Hozzátette: sokat tanakodtak, hogyan tudnák a vírusveszély miatt idén biztonságosan megszervezni az eseményt, s végül arra jutottak, hogy egy távkoncertre invitálják a hallgatóságot.

– Ezzel elkerüljük, hogy sok ember gyűljön össze a zárt térben, viszont nem hagyjuk kultúra és zene nélkül sem a közönséget, sem intézményünket! A távkoncert megvalósításában a Salgótarjáni Városi Televízió munkatársai lesznek a segítségünkre, akik örömmel támogatják a kezdeményezést. A művésztanáraink sokszínű és közel egyórás műsoráról készített adást október elsején, csütörtökön, 20 órától a köszöntőtől egészen a zárszóig bárki végigkövetheti. A célunk az, hogy emelkedett lélekkel, ünnepi ruhába öltöztetve üljön a zeneszerető lakosság a képernyők elé – emelte ki Kapi Gyula.

Az iskolavezető elmondta: idén már több nagyobb eseményt és koncertet kellett elhalasztaniuk, ezért is tartják jó ötletnek interneten, vagy televízión keresztül megvalósítani az elkövetkező zenés programokat.

– Az ötlet még gyermekcipőben jár, a zenevilágnapi műsor visszajelezéseire alapozva elválik, hogy érdemes-e folytatni. Ugyanakkor szeretném tovább vinni ezt a virtuális vonalat, hogy se a házi hangversenyeknek, se a nagyobb koncerteknek ne kelljen végleg búcsút intenünk az évben – tájékoztatott Kapi Gyula.

Előreláthatólag egy jazz koncert és a karácsonyi hangverseny is virtuális térben szólhat majd, hiszen mit ér az év zene nélkül?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában