Nógrád megye

2020.10.09. 07:00

A pénztárcánk bánja, ha szeméttel fűtünk

Veszélyes szemetet a tűzre dobni, ugyanakkor mégis rengetegen azzal fűtik fel otthonukat. Ez azonban nemcsak kockázatos az életükre nézve, de a környezetükre is káros, és pénzbírságot is kaphatnak érte.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Elkezdődött a fűtési szezon, így egyre többen izzítják be a fűtőtesteket. Sokan viszont nem a megfelelő módon alkalmazzák azokat.

A törvény tiltja a hulladékkal való fűtést, ennek ellenére sokan ezt használják, hogy otthonukat fűtsék. Ennek következtében azonban olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is káros hatással vannak.

Ezen túlmenően számos baleset is adódhat belőle, hiszen a fűtőberendezésnek sem tesz jót.

– A tüzek egy része a kémény falára lerakódott korom miatt keletkezik, kis részük pedig a kémény helytelen műszaki kialakítására vezethető vissza. Fontos, hogy a szilárd tüzelőanyaggal működő tüzelő- és fűtőberendezésekben csak olyan anyagot égessenek, amelyre azt megtervezték. A lakkozott, festett vagy nedves fa, a háztartási hulladék, a rongyok, valamint az adott fűtőberendezésbe alkalmatlan fűtőanyag elégetése fokozza a kéményben a kátrány és a korom lerakódását, ráadásul az egészségre rendkívül káros, mérgező – rákkeltő – gázok keletkezhetnek – mondta el portálunknak Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Hozzátette: a lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, amely miatt visszaáramolhat a füst a házba, ami szén-monoxid-mérgezést is okozhat. A kémény belső falára a lerakódott korom- és kátrányréteg a fűtés során keletkező hő hatására előbb-utóbb izzani kezd és meggyullad, a kéményben keletkező tűz pedig könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére, illetve az egész ingatlanra.

A megbízott szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kéménytüzek könnyedén megelőzhetők.

– Szilárd tüzelőanyag fűtése esetén a begyújtáshoz nem szabad éghető folyadékot használni, de műanyagot, festett, lakozott, rétegelt vagy nedves fát, rongyokat, háztartási hulladékot, valamint fáradt olajat sem. A fűtőberendezés kiválasztásához, telepítéséhez és karbantartásához fontos a szakember segítsége, a fűtőrendszerek és kémények rendszeres ellenőrzésének, felülvizsgálatának elvégeztetése. Szilárd tüzelésű fűtőberendezésben kizárólag papír és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el biztonságosan – mondta Molnár Adrienn.

A szakember arra is kitért, hogy a nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. A nem megfelelő tüzelőanyag használata nemcsak kéménytüzek kialakulásához és szén-monoxid-mérgezéshez vezethet, hanem hatósági eljárást és bírság kiszabását is vonhat maga után.

A megbízott szóvivő éppen ezért arra kéri a lakosságot, hogy a törvényben előírtaknak megfelelően fűtsenek, és ne szeméttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában