halottak napja

2020.10.30. 11:30

Nógrád megyében is megindult a roham a kegyeleti díszekért

Megindult a vásárlók rohama a virágárusoknál és a boltokban, hiszen hamarosan mindenszentek.

Az egyre közeledő Mindenszentek ünnepe a virág és mécses árusok forgalmát is egyre jobban emeli.

Fotó: Hüvösi Csaba

Már javában készülnek szűkebb hazánk lakói, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről.

Tóthné Mester Mónika sóshartyáni őstermelő lapunk kérdésére elmondta: a virág iránti kereslet nagyjából ugyanolyan, mint tavaly volt, és a vevőkör is szinte ugyanaz, mint az előző években. A négysátornyi, több ezer szál virág jelentős részét otthonról adják el.

– Idén a családokon kívül már a kereskedők is jöttek hozzánk. A budapesti nagybani piacon drágák a virágok, ezért tőlünk is vittek a boltokba. Tervezzük, hogy a hétvége felé mi is kimegyünk a salgótarjáni piacra – mondta Tóthné Mester Mónika.

Hozzátette: náluk már 100 fo­rintért is lehet kapni kisebb virágokat, a plafon pedig a 350 forint. A legdrágábbak a nagyobb gömbök, illetve azok a csokrosok, amelyeken 8-10 virág is van.

Az egyre közeledő Mindenszentek ünnepe a virág és mécses árusok forgalmát is egyre jobban emeli.
Fotó: Hüvösi Csaba

 

– Régebben mindig az egyszálas, nagy gömb fogyott jobban. Sokan még mindig azt mondják, hogy az az igazi mindenszenteki virág. Az elmúlt években azonban már többen áttértek a csokrosra, hiszen sokkal praktikusabb, nem hullik, nem kell rá annyira vigyázni, mint a gömbre. Az utóbbi ugyanis, ha megütődik, hajlamos a hullásra. Sokan rájöttek arra is, ha hosszabb távra utaznak, a csokrosak praktikusabbak. Ezeknek sokféle, sokkal változatosabb színei vannak, mint a gömböknek. A héten kezdtük el árulni a virágokat. Mivel fix vásárlókkal rendelkezünk, így általában 5-6 nap alatt el is tudjuk adni a virágokat. A dömping már tegnap elkezdődött, és egészen szombatig fog tartani – tudtuk meg Tóthné Mester Mónikától.

Ladóczkiné Ujházi Beáta tari virágboltos mondta, hogy az elmúlt évhez képest emelkedett a krizantém ára.

– 500-600 forint a nagyfejű és a tűszirmú krizantém, de a csoportos holland fajta és a cserepes is közkedvelt. Más virágokat ilyenkor nem igazán visznek a temetőkbe. Színben pedig a fehéret szeretik a legjobban, de ma már van zöld, lila és rozsdaszínű is, amelyek ugyancsak népszerűek – közölte Ladóczkiné Ujházi Beáta.

Hozzátette: sokan vásárolnak az ünnepek előtt koszorúkat is, amelyek közül az élő fenyős és a száraz virágos is felkapott. 1000-4000 forintba kerül egy-egy darab.

Manapság egyre nagyobb divatnak örvendenek a kegyeleti díszek is, amelyeket kifejezetten szeretnek a vásárlók.

– Ezek alapja általában kőedény, nyitott könyv, szívforma vagy angyalszárny, amelyeken művirág és különféle díszek vannak. Sokra még mécsest is rakok, valamint kis emléktáblákat különféle feliratokkal, mint például „emlékezünk” vagy „nem felejtünk”. Ezek 3500-6000 forintba kerülnek – hangsúlyozta Ladóczkiné Ujházi Beáta.

Hozzátette: az emberek többnyire az utolsó napokra hagyják a vásárlást. Ugyanakkor az is igaz, hogy aki élő virágot szeretne, nem is tehet mást, különben elhervadna a választottja.

A mécsesek között is igen széles a választék megyénk üzleteiben és a piacokon

Válogathatunk a mécsesek közt is

Már hetek óta roskadoznak a boltok polcai a mécsesektől és virágoktól. Mindenki lázasan készül, hogy a lehető legszebb módon emlékezzen meg elhunyt szeretteiről. A mécsesek között igen széles a választék megyénk üzleteiben és a piacokon, amelyek többnyire fehérek és pirosak, de manapság már mindenféle színben lehet kapni. Akadnak egyszerűbbek, amelyek csupán 100-200 forintba kerülnek, a díszesebbek és nagyobbak ára azonban 500-1000 forint körül mozog. Ma már olyan lámpások közül is válogathatnak a vásárlók, amelyeket meg sem kell gyújtani, csupán bekapcsolni. Ezek többnyire elemmel működnek és élethű lángot kölcsönöznek, csakúgy, mint egy igazi gyertya. Ráadásul akár több órán keresztül is világítanak, és tűzvédelmi szempontból is jóval biztonságosabbak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában