ibolya

2020.10.06. 13:50

Más különleges hobbija is van a ludányhalászi csillagásznak

Berkó Ernőt leginkább amatőr csillagászként ismerik. Szupernóva-felfedezését a szakma is elismerte.

Szenográdi Ferenc

Berkó Ernő mesterséges fényforrások alatt termeszti a növényeit

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Pontosan 1320 olyan kettős csillag található az égbolton és katalógusokban bejegyezve, amelyek bemérése az ő nevéhez fűződik. Még egy kisbolygó is viseli a nevét, egy meteorról készített fotóját pedig a NASA 2007-ben a nap csillagászati képének választotta.

Az utóbbi időben, mintegy öt éve azonban Berkó Ernő a csillagászat helyett fokföldi ibolyák nemesítésével kezdett el foglalkozni. Egyre jobban elmélyült a növények szaporításában, s újabb változatokat állított elő. Ahogy mondta, a világon sok ezer fokföldiibolya-változat létezik, de megfelelő szakmai ismerettel mindig elő lehet állítani újabbakat. Nagy türelemmel, hozzáértéssel keresztezi a növényeit, újabb és újabb változatokat hoz létre. Igazi szabadidős tevékenység ez a számára, nem kenyérkereset, ezért is végzi megszállottan. Az elmúlt években nagyon sok jó barátra tett szert a hobbijának köszönhetően. Számos hazai és külföldi tenyésztővel tartja a kapcsolatot, Amerikától Új-Zélandig.

Berkó Ernő mesterséges fényforrások alatt termeszti a növényeit
Fotó: Sz.F. / NMH

Berkó Ernő azt is elmondta, hogy a fokföldi ibolyáknak alapvetően két csoportja van. A bolti ibolyák közé, amelyeket a dísznövény-kereskedelem forgalmaz, csak néhány tucat faj tartozik. A másik csoportban lévő több ezer faj színben és nagyságban sokkal változatosabb.

Berkó Ernőnek köszönhetően korábban úgy emlegették Ludányhalászit, mint a csillagászat faluja, ma viszont egyre inkább az ibolya falvaként kerül szóba. A ma már nyugdíjas Berkó Ernő ma is tartja a kapcsolatot egykori munkahelyével, a szécsényi csomagológépgyárral. Ma is aktív, a gépek elektronikai részét tervezi, dokumentálja, de munkájának jelentős részét otthonában, számítógépen végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában