Kórházi dolgozókat vezényeltek Salgótarjánból Pest megyébe

A sal­gótarjáni kórházból több egészségügyi dolgozót Pest megyei intézményekbe irányítottak át az elmúlt napokban, hogy ott segítsék a járványhelyzettel összefüggő munkát – jelezte egy olvasónk. A minisztériumnál érdeklődtünk az okokról.

Budapest, 2020. április 21. A kormany.hu által közreadott képen védõfelszerelést viselõ orvos a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított részlegen az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. április 21-én. MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Forrás: Illusztráció

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Miközben a megyeszékhelyről több szakembert is Pest megyei kórházakba irányítottak át, Balassagyarmatra – mint arról korábban beszámoltunk – Heves megyéből érkeznek orvosok és szakdolgozók, hogy a fertőzöttek kezelésében részt vegyenek. A téma kapcsán megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi).

A tárca sajtó- és kommunikációs főosztálya hétvégén arról tájékoztatta portálunkat, hogy a betegek centralizálása érdekében a COVID-19-fertőzöttek ellátása jelenleg térségenként szerveződik.

– A kórházi ellátást igénylő súlyos és középsúlyos állapotú, igazolt COVID-19 fertőzöttek ellátásában kiemelt szerepet játszó és megemelt kapacitással működő három kiemelt fővárosi intézménybe (Dél- Pesti Centrumkórház, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő) elsődlegesen Budapest és Pest megye területéről rendelték ki az egészségügyi szakembereket. A COVID-19 betegellátásban részt vevő újabb fővárosi kórházak belépésével az egyes intézményeknek az ellátás biztosítása érdekében szükségük volt saját szakembereikre, ezért a Pest megyével szomszédos megyékből történt a szükséges szakemberek pótlása – részletezte érdeklődésünkre az Emmi.

A minisztérium közölte azt is, hogy a salgótarjáni kórház igazgatójának tájékoztatása szerint első körben az önként jelentkezőket vezényelik át másik intézménybe, de figyelembe veszik azt is, hogy ahonnan munkaerőt vezényelnek át, ott is fenn tudják tartani az ellátást, továbbá az elektív ellátásokat is el tudják látni. Hozzátették, hogy az átvezényelt dolgozók alkalmassági vizsgálatát a fogadó intézmény üzemorvosa végzi.

– A kivezényelt dolgozók három napig, tizenkét órás műszakban dolgoznak, ezt követően három pihenőnap áll rendelkezésükre. Elhelyezésüket, továbbá a munkahelyre történő szállításukat a fogadó kórház és a megyei védelmi bizottság biztosítja – válaszolta kérdésünkre az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában