támogatási keret

2020.10.19. 07:00

Kisbolt nyitására pályáznak a nógrádi kistelepülések

A következő év márciusától pályázható lesz a Magyar Falu Program keretében a falusi kisboltok megnyitására szolgáló támogatási keret – jelentette be a Községek és Kistelepülések Országos Szövetsége ülésén Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Lászlók Judit

Nagy öröm a kisbolt a falvakban – így Herencsényben is –, mégis a létükért küzdenek

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

Szűkebb hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. év végi adatai szerint nyolc faluban – Csitár, Debercsény, Felsőpetény, Iliny, Kisecset, Márkháza, Pusztaberki, Szátok – nincs bolt. A problémát a falugondnoki szolgálattal és mozgóbolttal próbálják orvosolni. Azonban az üzlet nélküli falvak jövő tavasszal kisboltok nyitására pályázhatnak Magyar Falu Programban.

Csitáron már évek óta nem üzemel kiskereskedelmi egység. A mozgóbolttal a kenyérellátás biztosított, azok a lakosok, akik a mindennapin kívül másra is vágynak legközelebb Őrhalomban vagy Balassagyarmaton tudnak vásárolni. A községben működik falugondnoki szolgálat, ennek tagjai ha szükséges, a bevásárlást is intézik.

– Sajnos a vírus miatt át kellett szerveznünk a bevásárlási utazásokat, hiszen az idősebbek most nem tudnak elmenni az áruházakba – mondta Komjáti István, Csitár polgármestere: A boltnyitás ügyében több vállalkozót is megkerestünk, de még nem jártunk sikerrel. Ezért most örülünk annak, hogy a kormány kész segítséget nyújtani ezzel kapcsolatban. Az üzlet számára tudnánk helyiséget biztosítani, ugyanakkor csak a pályázat feltételeinek megismerése után tudjuk eldönteni, hogy élünk-e majd a lehetőséggel.

Szátokon szintén évek óta nincs kiskereskedés. A helyiek a mozgóboltokból vagy a környező települések üzleteiből szerzik be az alapvető szükséges élelmiszereket. Emellett a falugondnoki szolgálat is szerepet vállal az ellátásukban. Pacsa Szilvia, Szátok polgármestere elmondta, hogy az eddigi tapasztalataik szerint van igény egy kisboltra. Ezért jó ötletnek tartják, hogy állami támogatással a Magyar Falu Programban lehetőség kínálkozik ennek megvalósítására. Ugyanakkor a kiírás pontos kritériumai nem ismertek, így annak tanulmányozása után hoznak majd döntést ez ügyben.

Pusztaberki lakói a falugondnoki szolgálat segítségével oldják meg a nagy bevásárlásokat, többnyire Rétságon vagy Érsekvadkerten. Ugyanis a korábban könnyebbséget jelentő mozgóbolt egy ideje már nem látogatja a települést.

– Régóta terveink között szerepel egy kiskereskedelmi egység nyitása, hiszen ez nagy segítséget jelentene az itt élők számára. Ezért ha a pályázat kiírásáig nem nyit üzletet a faluban egy vállalkozó sem, akkor biztosan jelentkezünk a kiírásra – mondta Kurisné Nagy Bernadett, Pusztaberki polgármestere.

Bérjárulék-támogatást is kapnak

A Községek és Kistelepülések Országos Szövetsége ülésén Gyopáros Alpár, kormánybiztos elmondta, hogy a Magyar Falu Program kiírásai között szerepelni fog a bolt nyitása. Erre pedig csak olyan falvak pályázhatnak, amelyekben nincs bolt, hiszen nem szeretnék a már meglévő vállalkozásokat tönkretenni. Emellett az önkormányzatnak rendelkeznie kell egy saját tulajdonú helyiséggel, amelyet a pályázati támogatásból felújíthat, beszerezheti a szükséges eszközöket, feltöltheti az üzletet árukészlettel. A nyertes pályázó várhatóan bizonyos ideig bérjárulék-támogatást is kap majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában