hirdetés

2020.10.06. 10:47

Hajvitaminok, hajnövesztők – Valóban működnek a hajnövesztő vitaminok?

Egyre több hajnövesztő és hajhullást gátló készítmény kapható a piacon, ezek azonban különböző módokon fejtik ki a hatásukat. Egyes koffeint vagy egyéb serkentő anyagot tartalmazó termékek kívülről stimulálják a hajhagymákat, míg a vitaminkészítmények belülről táplálják azokat. Cikkünkből most megtudhatod, hogyan segíthetik az egyes vitaminok a hajad normál állapotának fenntartását és miként gyorsítják a hajnövekedést. Hogyan működnek a hajnövesztő szerek?

Forrás: freepik.com

A hajnövekedés ütemét alapvetőleg a genetika határozza meg, illetve a hajhagymák és a fejbőr egészsége. A hajhagymáidat elsősorban belülről, a fejbőrödet kívülről tudod táplálni. A hajnövesztő samponok, hajszeszek és tonikok a fejbőr vérkeringését serkentik, annak érdekében, hogy a hajhagymáid kívülről minél több tápanyagot fel tudjanak venni a fejbőr hajszálereiből. Ehhez viszont az is kell, hogy a szervezeted semmilyen tápanyagban ne szenvedjen hiányt. Erre nyújtanak megoldást a hajhullás elleni vitaminkészítmények. Megfelelő tápanyag hiányában ugyanis a hajnövekedést serkendő szerek sem tudják kifejteni jótékony hatásukat.

Miért nem nő a hajad?

A hajunk átlagosan 1-1,5 centit nő egy hónapban, tehát ha türelmes vagy, egy évben akár 18 centit is nőhet a hajad. Ehhez azonban az is kell, hogy a hajvégek ne töredezzenek el, vagyis a hajápolásra is külön figyelmet kell szentelned.

A hajszálaid elszarusodott fehérjéből (keratin) és vízből állnak. Sokat azért látják úgy, hogy nehezebben nő a hajuk az átlagnál, mert a sérült hajvégeik folyamatosan eltöredeznek. Ezen úgy tudsz segíteni, ha kívülről ápolod a hajadat megfelelő sampon, balzsam, hajpakolás vagy hajolaj rendszeres használatával.

A hajkárosodás és a hajhullás másik gyakori oka az elégtelen táplálkozás okozta vitaminhiány. Ha erős és dús hajat szeretnél, először a táplálkozásod terén kell rendet tenned.

Ha biztosítod a hajhagymáid számára szükséges tápanyagokat, és gondoskodsz a fejbőröd megfelelő hidratáltságáról és vérellátásáról (ehhez sokszor egy fejmasszázs is elegendő), akkor hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a hajad optimális ütemben növekedjen.

Ha javul a hajhagymák tápanyagellátása, azzal nem csak a hajhullás folyamata lassul le, hanem az új, erős hajszálak növekedése is látványosabb lesz.

Milyen tápanyagokra van szüksége a hajadnak?

Amint már említettük, a hajnövekedés egyik legfontosabb feltétele a megfelelő tápanyagellátás. Hiába növeled a fejbőröd vér-és oxigénellátottságát a fejbőrmasszázzsal vagy egyéb házi praktikákkal, ha a szervezeted hiányt szenved a létfontosságú vitaminokból és nyomelemekből.

A hajad számára a legfontosabb vitaminok és nyomelemek az A-, E- és D-vitamin, a B12-vitamin, a jód, a cink, a vas, valamint a bőr és a haj vitaminjának is nevezett biotin (B7-vitamin). Ha ezekből biztosítod a napi szükséges mennyiséget a szervezeted számára, akkor elkerülheted, hogy a vitaminhiány miatt az átlagosnál több hajszálad hulljon ki.

Hogyan segíthetnek a vitaminok a hajadon?

Az A-vitamin megakadályozza a fejbőr kiszáradását, a D-vitamin pedig a szőrtüszők belső stimulálásában játszik fontos szerepet.

A biotint nem véletlenül hívják hajszépítő vitaminnak, ugyanis bizonyítottan hozzájárul a szervezet keratin-ellátottságához, ezzel pedig látványosan erősíti a hajszálakat.

A jód szintén jótékony hatással van a hajra, ugyanis elpusztítja a fejbőrt károsító gombákat, vírusokat és baktériumokat, ezzel pedig hozzájárul a fejbőr egyensúlyának fenntartásához.

A C-vitaminnal nem csak az immunrendszeredet, hanem a hajadat is erősítheted. Antioxidáns hatásának hála segíti a vas felszívódását a hajhagymákban, és növeli a hajszálak ellenálló-képességét.

A cink rendszeres pótlásával pedig elkerülhető a foltos kopaszodás és megállítható a hajhullás.

A hajvitaminok legtöbbször ezeket a fontos tápanyagokat tartalmazzák és segítségükkel eredményesen kezelhető a vitaminhiány okozta hajhullás. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hajhullás hátterében számos egyéb tényező is állhat, ezek felkutatásában a bőrgyógyászod vagy a háziorvosod tud segítséget nyújtani.

Címkék#pr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában