teherforgalom

2020.10.24. 15:20

Előrelépés várható a 2-es főút fejlesztésének ügyében

A külügyminiszter is támogatja a 2-es főút északi irányú fejlesztését – derült ki a Nógrád Megyei Hírlap Szijjártó Péterrel készített, szombaton megjelent interjújából.

Sz. Gy.

20200624 Söréd Illusztráció Kamion-, tehergépjármű forgalom a 81-es főúton Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Mediaworks

Fotó: Pesti Tamás

Hosszú évtizedek óta megoldatlan kérdés a Nógrádon átmenő nemzetközi teherforgalom kezelése. A 2-es főút lakott területeken halad keresztül, a kamionok állandó problémát jelentenek a helyieknek. Van kormányzati szándék, esetleg már kész terv a helyzet mielőbbi megoldására? – kérdezte a lap Szijjártó Péter külügyminisztertől a minap, nyugat-nógrádi látogatását követően Balassagyarmaton.

– Minden észak-déli irányú infrastruktúra nagyon fontos Magyarország és Közép-Európa egésze számára. Ebből a szempontból a 2-es út északi irányú továbbépítése szintén kiemelt jelentőséggel bír – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a magyar–szlovák határkeresztező útépítések során a közelmúltig a nyugati végekre fókuszáltak, hogy Budapest és Pozsony között végre létrejöjjön az autópálya-összeköttetés. Ez mára rendben van, hiszen megépül Rajkánál a kétszer kétsávos gyorsforgalmi út.

– Most arra koncentrálunk, hogy az ország keleti végében, a Miskolc és Kassa közötti autópálya-összeköttetés is elkészüljön. Ehhez Magyarországon még építkezésre van szükség, jelenleg is zajlanak a munkálatok, nagyjából jövő év közepére készen leszünk. Ami az ország középső részét illeti: én a 2-es útnak stratégiai jelentőséget tulajdonítok, hiszen jelenleg a Budapestről és az agglomerációban lévő gyárakból az északi irányú szállítás vagy megoldatlan, vagy csak kerülővel lehetséges, vagy a településeket terhelő módon történik. A 2-es út északi irányú továbbépítését nagymértékben támogatom – fogalmazott a külügyminiszter.

Az interjúból kiderült, Balla Mihály nyugat-nógrádi országgyűlési képviselővel már egyeztettek is arról, hogy amikor az innovációs minisztérium az útprogram következő elemeit a kormány elé tárja, akkor nagyon erőteljesen fogják szorgalmazni, hogy a 2-es út is köztük legyen. Szijjártó Péter szerint szakaszosan kell végrehajtani a beruházást, amit egy komolyabb műszaki kihívás is nehezít, a gyadai völgynél ugyanis a négysávosítást csak alagút fúrásával lehet megoldani.

– A tervek, a nyomvonal, a környezetvédelmi engedély és a határmetszési pont is megvannak, innentől kezdve már csak pénz kérdése az útépítés. Azon leszek, hogy minél előbb elindulhasson ez a beruházás – mondta a miniszter.

Közlekedésfejlesztés: két új Ipoly-híd is épül

Két új Ipoly-híd is épül három éven belül Nógrádban – mondta Szijjártó Péter a Nógrád Megyei Hírlap kérdésére. Ezek helyéről és jelentőségéről itt írtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában