rekord fogás!

2020.10.07. 21:42

Elképesztő: közel kétméteres halóriás akadt a horogra Maconkán

Nem mindennapi fogásról számolt be portálunknak Lőrincz Gábor, akinek a napokban Maconkán akadt a horgára a közel hatvan kilós harcsa, mellyel saját rekordját is megdöntötte.

Nool

Lőrincz Gábort a hal tartásában Kovács Zoltán, helyi horgász segítette

Forrás: Beküldött

A mátraverebélyi horgásznak egy 57, 56 kilogrammos, 195 centiméter hosszúságú, 88 centiméter kerületű, közel húsz évet megélt harcsa akadt a horgára Maconkai horgásztavon. A közel két méteres harcsa jelenleg a 2020. év legnagyobb kifogott harcsája Maconkán.

– Két nappal a kifogott rekordharcsa előtt, az esti órákban egy legalább ekkora méretű példány akadt a horgomra, azonban másfél órás kemény küzdelem után a horog megadta magát, kihajlott – mesélte Lőrincz Gábor, akinek a horgászat gyermekkora óta nagy szerepet játszik az életében.

Lőrincz Gábort a hal tartásában Kovács Zoltán, helyi horgász segítette | Beküldött fotó

Mivel a horgász nem adta fel a harcsa elvesztése után, pár nappal később tovább próbálkozott.

– A kapását egy borzasztó erejű rávágás és a pergető horgászbot karikára hajlása jelezte. Az akasztás pillanatától kezdve a hal mozgásából ítélve éreztem, hogy egy komolyabb példánnyal van dolgom. Ezt az is megerősítette, hogy háromnegyed órán keresztül több száz métert vontatott a csónakkal – a parti horgászok számára szórakoztató látványt nyújtva – a tavon körbe-körbe, mielőtt fel tudtam volna húzni a mély vízből a felszín közelébe. Mikor először megpillantottam rögtön tudtam, hogy ha sikerül csónakba emelnem, nemcsak az általam legnagyobb kifogott, de talán az év legnagyobb harcsa fogása lesz Maconkán – részletezte a horgász, akinek végül sikerült két kézzel a csónakba emelnie a halszörnyet.

A hatalmas harcsa szájában alul és felül is apró fogacskák ülnek | Beküldött fotó

Mint azt Lőrincz Gábor elmondta, a halat, a harcsa természetes táplálékát imitáló műcsalival, pergető módszerrel sikerült kifognia, segítség nélkül.

– A hal igazán próbára tett, de egy órás fárasztást követően egyedül sikerült a csónakba emeltem a tapasztalt, minden trükköt kitanult harcsát. A partra evezést követően a halőrök már készültségben vártak, hogy elvégezzék a hal mérlegelését, dokumentálását – jegyezte meg a horgász.

Lőrincz Gábor, még a csónakban ülve büszke fogásával | Beküldött fotó

A hal a dokumentálást követően visszakerült természetes élőhelyére.

Ritkán akad a horogra a bajuszos

Országos szinten nem számít gyakorinak a 40-50 kilogramm feletti harcsafogás. – A Maconkai Víztározó jelentős harcsaállománnyal rendelkezik, és évről évre kerülnek horogra a most kifogotthoz hasonló kapitális példányok – mondta Lőrincz Gábor. Hozzátette: az abszolút tórekord egy 2014-ben kifogott 81,5 kilogrammos példány, melyet azóta sem sikerült senkinek újból horogra csalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában