babakészítő

2020.10.27. 17:00

Babái ruháira varrta Nógrád megye népviseleteit a tarjáni művész

Maruzsné Kovács Éva kislány kora óta szenvedélyes babagyűjtő. Több mint húsz éve már saját kezűleg öltöztetett és készített darabokkal is rendre gyarapítja különleges gyűjteményét. A zagyvapálfalvai Lapos Közösségi Tér épületében életre hívott kiállításon az érdeklődők november végéig nyerhetnek betekintést az alkotó munkásságába, a legkülönfélébb babák világába.

Palchuber Kinga

Maruzsné Kovács Éva néhány alkotásával. Különleges gyűjteménye húsz év alatt gyarapodott hatszáz darabosra

Forrás: NMH

Fotó: Vendel Lajos

Maruzsné Kovács Éva egy közös ötletelés során ajánlotta fel a mintegy hatszáz darabos babagyűjteményének néhány darabját a Pálfalváért Lokálpatrióta Egyesületnek, hogy az Egressy Béni utcában található közösségi házban egy kiállítással a kultúra is kiemelt szerepet kapjon a városrész életében.

A tagok befogadták az elképzelést, így november végéig a helyi alkotó egyedi figuráinak és babáinak világába immár bárki bepillantást nyerhet.

– Már kislányként is rajongtam a babákért, a szüleim egy-egy utazás után mindig megleptek egy ritkasággal. Emellett a legelső diákmunkán szerzett fizetésemet is képes voltam egy játékbabára áldozni – mesélte el portálunknak Maruzsné Kovács Éva.

Maruzsné Kovács Éva néhány alkotásával. Különleges gyűjteménye húsz év alatt gyarapodott hatszáz darabosra
Fotó: NMH

Hozzátette: hétévesen tanulta meg a keresztszemes varrást, s a kézimunkázás szeretete egész életét végigkísérte. Nem véletlen, hogy szenvedélyének hála több mint húsz éve maga készíti népviseletbe álmodott babáit. Több mint kétszáznak csak a ruháját, fele ennyinek pedig a vázát is Éva alkotta meg.

– Odahaza mintegy hatszáz baba mosolyog vissza rám, amelynek közel a harmada saját munka. Körbevarrtam már Magyarországot, egyebek mellett a vizslási, a rimóci, a varsányi, a kazári és a hollókői viselet is gyarapítja a gyűjteményt. A nagyvilági babák pedig francia, bolgár, görög, orosz, ukrán, német, mexikói, perui, székely és felvidéki öltözetet viselnek – ismertette a babakészítő.

Több esztendeje azonban már nem csupán a népviseletes, hanem az orosz varázserejű babák, valamint a plüss- és mesefigurák száma is egyre növekszik az alkotó otthonában.

– Oroszországban máig nagy hagyománya van a különleges rongybabáknak. Számukra a figurák nem csupán játékok, egy vallásos családban akár száz baba is előfordulhat. Lényeges vonásaik közé tartozik, hogy nincs szemük és szájuk, mert a szemeken át a gonosz lélek is beköltözhet a testbe, ezzel ártva a baba gazdájának. E rongybabákat tű és olló használata nélkül készítjük, az öltöztetés során mindent kötözéssel és tépéssel adunk fel a testükre. Eközben pozitív gondolatokat duruzsolunk a babának, miközben jó kívánságokkal ruházzuk fel – avatott be a részletekbe az alkotó.

Maruzsné Kovács Évának már több megyei kiállításon volt alkalma bemutatkozni munkásságával, de rendszeresen tart előadásokat is szenvedélyéről. Emellett kipróbálta már a könyvírást is, de évek óta festeni is tanul. Az alkotó bízik benne, hogy egy élet munkája nem vész majd a feledés homályába, s hogy gyűjteménye egyszer akár turistalátványossággá is válhat a város életében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában