helyreállt a rend

2020.10.22. 07:00

Átvészelte a járványt a nógrádi gyorsétkezdék többsége

Felpörgött világunkban egyre kevesebb idő marad a szöszmötölésekkel teli kedélyes otthoni főzőcskézésekre, így az emberek egyre jobban rászoknak az ételbárok és gyorsétkezdék kínálatára. A járványhelyzet ezt a területet sem kímélte, ám a vártnál sokkal kisebb mértékben érintette, a tavaszi időszak után hamar helyreállt a rend a vásárlói forgalomban.

Hegedűs Henrik, Fodor Orsolya

Viszkok Krisztián rátalált a megoldásra

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Balassagyarmat déli városrészében, a Május 1. úti körforgalom szomszédságában található a Pocak ételbár. Hétköznap, kicsivel a déli harangszót követően toppanunk be ide. A nem túl nagy területű beltérben, és a kisméretű teraszon legalább három-négy vendég falatozza buzgón a finomságokat.

– Hazudnék, ha azt mondanám, nem ért váratlanul tavasszal a járványhelyzet – ecseteli két kiszolgálás között a tulajdonos, Viszkok Krisztián: – Főleg a kijárási korlátozások idején, márciustól májusig esett vissza a forgalmam, ekkor komolyan töprengőbe estem, hogyan folytassam. Törtem a fejem, mitévő legyek, aztán rájöttem a megoldásra. A fővonalat áttereltem a menüs rendszerre. Megmaradt a korábbi kínálatom, ami javarészt egytálételekből, így például babgulyásból, illetve köretes húsétkekből állt, erre csatoltam rá az újítást. Ez tökéletesen bevált. Ugyan némiképp magasabb árakkal dolgozok, mint egy normál, mondjuk üzemi menüs étkeztetés, ugyanakkor gazdagabb, táplálóbb, bővebb is az ajánlatom. A vendégköröm nagy része örült ennek, és egyáltalán nem lehet panaszom a forgalomra.

Viszkok Krisztián rátalált a megoldásra
Fotó: L. B. / NMH

Beszélgetésünk alatt tért be egy hölgy, aki elmondta, gyakran késő délutánig eltart a munkája, így esténként már se ideje, se kedve nekifogni főzni, így viszont kapóra jön az ételbár, telefonon előre megrendeli az ételt, és ebédszünetben eljön érte.

Nem messze innen, az egyik nagy bevásárlóközpont parkolójában szintén található egy „villámfalatozó”.

A lakókocsiból kialakított „kajálda” tulajdonosa azt állítja, ha tízes skálán mérné, akkor a tavaszi forgalma csak a hetes szintet érte el, ezzel szemben nyár eleje óta fokozatos emelkedést tapasztalt, és júliusra teljesen visszaállt a korábbi állapot. Akad, aki a szomszédban tett bevásárlást követőn keresi fel őket, hogy sebesen csillapítsa éhségét, mások eleve ezt a helyet szemelik ki egy röpke ebéd, vagy uzsonna elfogyasztására. Elég bejáratott a vevőkör, sokan minden nap tiszteletüket teszik itt.

A harmadik pont, amit felkerestünk, egy, a belváros közvetlen közelében lévő pizzéria volt. Alig értünk oda, a személyautó, benne a futárral, fordult is ki az utcából. A tulajdonost ugyan nem találtuk a sütők környékén, de megtudtuk, őket sem nagyon viselte meg a járványhelyzet. Az emberek az utóbbi esztendőkben kiváltképp rászoktak ezekre az olasz különlegességekre, ráadásul igyekeznek szélesíteni a kínálatot. És az sem utolsó szempont, hogy milyen gyorsan teljesítik a megrendeléseket, erre fokozottan odafigyelnek, és szerencsére a vásárlók visszajelzéseiben sincsenek jelentősebb kifogások.

Fodor Péter kénytelen volt áron alul eladni a megyeszékhelyen évek óta sikeresen működő falatozóját
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

Jóval érték alatt adta el az üzletét

A járvány tavaszi megjelenése óta a megyeszékhelyen is jelentősen csökkent a gyorséttermek forgalma. A város szélén lévő áruházlánc egyik egysége előtt lévő gyrosos előző tulajdonosa, Fodor Péter elmondta, hogy kénytelen volt eladni az évek óta sikeresen működő üzletét. A tavaszi hónapokat olyan mértékű hiánnyal zárta, amit a nyári enyhén emelkedő bevétellel sem tudott kompenzálni. A három alkalmazottjából csak egyet tudott megtartani és mellette időszakosan beugrós munkaerőt foglalkoztatott. Ők szinte tapasztalat nélkül dolgoztak, így az amúgy is kevés bevétel még inkább csökkent.

– A járulékkedvezmények ellenére sem tudtam megvárni a szokásos decemberi ünnepek előtti magasabb forgalmat – közölte Fodor Péter, hozzátéve: – Az üzletre jóval érték alatt találtam vevőt, de jobban megérte eladni, mint fenntartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában