misztikus nógrád

2020.09.17. 20:05

Természetfeletti események Mátraszentimrénél: hova tűnt két nap?

Rejtélyes halálesetek, elveszett idő, meghibásodott iránytű és elektromos berendezések. A furcsa jelenségeket a Mátrában található, Csörgő-lyuk barlang egy titokzatos objektumának tulajdonítják, amelyet a kutatóknak máig nem sikerült kiderítenie, hogy került oda. A szuperkocka titkairól Buda László, salgótarjáni barlangász mesélt portálunknak, akinek volt szerencséje megtapasztalni a szokatlan eseményeket.

K. K

A nem mindennapi történéseiről hírhedt képződmény Mátraszentimre közelében, a Mátra nyugati részén, az Ágasvárnak nevezett hegy meredek oldalán a Csörgő-lyuk nevezetű barlang trapéztermében található, mintegy 789 méter magasan.

Itt rejtőzik a hatalmas kőtömb, amely kitűnik a környezetéből, csiszolt simaságú felületével szabályos 8 méter 30 centi élhosszúságával. Formája leginkább egy monolitra emlékeztet.

Megközelítése még a tapasztalt szakembereknek is okozott némi nehézséget, ugyanis úgynevezett omladékbarlang révén bármikor beomolhatott.

A szuperkockához vezető rendkívül veszélyes út | Fotó: Beküldött

Így a többi lelkes kutatóhoz hasonlóan, Buda László is saját élete kockáztatásával indultak útnak, hogy tudatosabban áttanulmányozza és megfejtse az Ágasvári-barlang titkait.

– A barlang több irányból elágazó folyosókból és nagyobb csarnokokból áll. A szuperkockához vezető út, rendkívül veszélyes, ugyanis a szűk folyosókon keresztül az ember csak kúszva teheti meg az utat. A barlangászok csak 10 százaléka jutott le idáig – mondta Buda László, a Salgótarjáni Hegymászó Klub tagja, akinek egykori mászótársa, Orosz Mihály említette, hogy van a barlangban egy rész, ahol még sohasem jártak.

1984-ben Buda László és csapata leereszkedett a barlangba, majd a hatósággal történt egyeztetésnek megfelelően hat-hét óra után a felszínre jöttek. Ennek ellenére a hazafelé vezető úton mégis egy mentőcsapattal találták szembe magukat, akik az ő keresésükre indultak, azt állítva, hogy már két nap telt el.

A hatalmas kőtömb, amely kitűnik a környezetéből, csiszolt simaságú felületével szabályos 8 méter 30 centi élhosszúságával | Beküldött

– Erre egyszerűen nincs magyarázat, de biztosan nem tölthettünk lent ennyi időt a föld alatt. A mentőcsapat tagjai is meglepődtek, hogy élelem és víz hiányában, az éjjelre roppant mód hideg barlangban túléltünk két napot, pedig kétségtelen csak 6-7 hét óra telt el – állítja Buda László.

A barlangász időkiesési élménye mellett arról is mesélt, ahogy közelítettek a képződményhez az elektromos berendezéseik is úgy adták fel a szolgálatot.

– Nem messze a tárgytól, az iránytű felmondta a szolgálatot, az elemlámpák pedig alig egy órát bírták a mélységben. Annak ellenére, hogy újonnan vásárolt elemet raktunk bele – mondta Buda László, akinek csak többszöri próbálkozás után sikerült lefotóznia a képződményt, ugyanis a fényképező vakuja is elhalványult.

Hátborzongató élményei mellett, Buda László arról is beszámolt, egykori barlangásztársai közül, akik annak idején jártak képződménynél már nem mindenki él. Persze ez lehet a véletlen műve is – teszi hozzá.

Azóta a kockával egyre többen kezdtek el foglalkozni több, hajmeresztő elméletekkel álltak elő. Az egyik ilyen feltételezés szerint, időközönként forog, ráadásul nem ebben a térben, hanem egy másik dimenzióban, megváltoztatva a mágneses teret és az időt. A leghajmeresztőbb állítás szerint pedig földönkívüliek hozadéka a hatalmas kőtömb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában