koronavírus

2020.09.30. 11:28

Szigorított a járvány a balassagyarmati börtönlakók életén

A büntetés-végrehajtási szervezet – eddig is és ezután is – minden szükséges intézkedést meghozott és meg fog hozni annak érdekében, hogy a vírus ne kerülhessen be a börtönfalak mögé. Az elítéltek nem távozhatnak el az intézetekből, és nem fogadhatnak látogatókat sem.

Sziládi Krisztina

Az intézkedéseknek köszönhetően egyetlen fogvatartott sem fertőződött meg

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a hivatalos oldalán közölte: a koronavírus-járvány első hulláma óta a büntetés-végrehajtási intézetekben fenntartják a bevezetett védelmi intézkedéseket, a munkatársak és a fogvatartottak egészségének megóvása érdekében. Ennek az is része, hogy az elítéltek nem távozhatnak el az intézetekből, és nem fogadhatnak látogatókat, ami adott esetben komoly pszichés megterhelést jelenthet számukra.

Utánajártunk, hogy megyénk egyetlen büntetés-végrehajtási intézetében, a Balassagyarmati Börtön és Fegyházban hogyan próbálnak segíteni a fogvatartottaknak a rendkívüli állapot miatt kialakult helyzetben.

Az intézkedéseknek köszönhetően egyetlen fogvatartott sem fertőződött meg
Fotó: Illusztráció / NMH

Mint azt portálunknak tavasszal is megírta, a járványügyi helyzet a gyarmati börtönben is korlátozó intézkedések bevezetését vonta maga után. Ugyanakkor kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az elítéltek valamilyen módon tarthassák a kapcsolatot családtagjaikkal. Lehetőségük van telefonbeszélgetésre – amelynek időtartamát 15 perccel megemelték –, emellett igénybe vehetik a skype-os kommunikációs csatornát is. Egy erre a célra kialakított helyiségben a fogvatartottak előzetes jelentkezés után regisztrált hozzátartozóikkal 30–60 perc között Skype-kapcsolaton keresztül tudnak beszélni, ezzel kiváltva a személyes találkozást. Azon elítélteknek pedig, akik nem rendelkeznek telefonnal, a szervezet saját költségére biztosítja a havi háromszor ötperces telefonálást.

Elkészült egy Skype felhasználási útmutató is a fogvatartottak hozzátartozói részére, hogy könnyebben megismerhessék a személyes kapcsolattartás kiváltására használható online alkalmazást – tudtuk meg a hivatalos tájékoztatóból. Akinek nagyon távol élnek a hozzátartozói, sok időbe és pénzbe kerül az, hogy utazzanak és egy órát eltöltsenek együtt a beszélőn, az nyilván örül, hogy Skype-on láthat több embert is, akár az egész családját. Így esetleg többen is odaülhetnek a gép elé. Aki korábban hazajárhatott, és megölelhette a szeretteit, természetesen hiányolja a régi rendszert, de ezen most nem tudnak változtatni a büntetés-végrehajtási intézmények.

A balassagyarmati börtönben jelenleg 313 elítélt van elhelyezve. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 150-160 százalékos telítettség helyett most 98 százalékos az intézmény kihasználtsága. Ezzel szintén jelentősen csökkentették a járványveszély kialakulásának lehetőségét a cellákban.

Szükséges megjegyezni azt is, hogy az ügyvédi látogatás korlátozása egyetlen esetben sem történt meg, a védelemhez való jog érvényesülését – a fertőzés megelőzése érdekében szükséges óvintézkedések szigorú betartása mellett – a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is teljeskörűen biztosítja a büntetés-végrehajtás.

Fontos tudni, hogy bár a korlátozó intézkedések valóban nagy pszichés nyomást jelentenek a fogvatartottak számára, ám ezeknek köszönhetően hazánkban a mai napig egyetlen fogvatartott sem fertőződött meg az új típusú koronavírussal.

Sporttal küzdhetik le a magányt

A büntetés-végrehajtás napját – szeptember 8-át – a korábbi években a személyi állomány részére szervezett családi nappal ünnepelték a Balassagyarmati Börtön és Fegyházban. Idén ez elmaradt. A fogvatartottak mentális egészségének megőrzése érdekében több intézkedést is bevezettek, hogy a látogatások hiányát némileg pótolják. Így például bővítették a televíziós csatornák kínálatát és több sportolási lehetőséget biztosítanak a fogvatartottaknak. Az intézményen belüli foglalkozások és a kulturális programok számát is növelték, de külső előadókat nem hívhatnak. Távoktatásos rendszerben tovább folytatódik azoknak az elítélteknek a tanítása, akik általános vagy középiskolai tanulmányaikat végzik a büntetésük letöltése alatt. A gyarmati börtönben összesen 76 fogvatartott tanul jelenleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában