Látogatási és kijárási tilalmat vezetnek be a legtöbb nógrádi idősotthonban

Megyeszerte több idősek otthonában is tilos lesz a látogatás, valamint az ott lakók sem hagyhatják el az intézményt. A szigorú intézkedések a szépkorúak védelme érdekében váltak szükségessé, miután újra egyre terjed a koronavírus.

Tóth-Nagy Orsolya

A Salgótarjáni Lokálpatrioták vittek segélycsomagokat a kórházi idősek otthonába

Fotó: Hegedűs Márk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz tartozó összes idősek otthonában kijárási és látogatási tilalmat rendelnek el, amely szeptember 3-tól, csütörtöktől lép érvénybe. Az intézkedés szűkebb hazánkat is érinti.

Éppen ezért Salgótarjánban, a Baglyaskő időskorúak otthonában is tilalmat vezetnek be, amely a Petőfi úton lévő székhelyintézményt és a Füleki úti telephelyet is érinti.

Holecz Istvánné, az intézmény vezetője portálunknak elárulta, hogy a szigorítás a koronavírusos esetszámok emelkedése és a szépkorúak védelme érdekében történik.

– Mindent megteszünk annak érdekében, hogy lakóink semmiben ne szenvedjenek hiányt. A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, így például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást, amely az intézményvezető külön engedélyével lehetséges a megfelelő védőfelszerelésben. Ez utóbbit mi biztosítjuk – mondta Holecz Istvánné.

A pásztói gondozási központ idősek otthonában jelenleg részleges látogatási, valamint teljes kijárási tilalom van érvényben. Majorné Nagy Mónika, az intézmény vezetője kiemelte, hogy a hozzátartozók csak telefonon, előre egyeztetett időpontkérést követően léphetnek be az otthonba. Egy időshöz egyszerre csak egy ember érkezhet és harminc percnél tovább nem tartózkodhat az épületben.

Azt is hangsúlyozta, hogy belépéskor hőmérsékletmérés történik, de kötelező egy nyilatkozat kitöltése is, valamint a kézfertőtlenítés és a szájmaszk viselése. A vezető arra is kitért, hogy a szépkorúak egyáltalán nem hagyhatják el az intézmény területét, csupán az udvarra és a teraszra mehetnek ki. Természetesen a dolgozók is a megfelelő védőfelszerelés mellett gondoskodnak a lakókról.

Balassagyarmaton, a Szent Erzsébet Idősek Otthonában is elrendelték a látogatási tilalmat. Az otthon lakói számára, az előírt szabályok szigorú betartása mellett egyelőre engedélyezett az intézmény elhagyása Balassagyarmat területén belül déli 9 és 11 óra között.

Szurdokpüspökin két idősek otthona is működik, amelyekben napközbeni ellátást biztosítanak, de jelenleg csak óvintézkedések mellett várják a szépkorúakat.

– A veszélyhelyzet elmúltát követően július közepén nyitottunk újra, de csak szigorú feltételek mellett. Napi szinten fertőtlenítjük a bútorokat, az időseket lázmérővel ellenőrizzük belépéskor, mindenki kapott maszkot és kézfertőtlenítők is ki vannak helyezve – közölte Pintér Józsefné, az idősek otthona vezetője, aki azt is hozzátette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy intézményeikbe ne kerüljön be a koronavírus és megóvják a hozzájuk érkezők egészségét.

Kiemelt kockázatú helyszínek

A bentlakásos szociális intézmények – kiemelten az idősotthonok – kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. Kockázatot jelentenek önmagukban azért, mert sokan vannak egy helyen, és azért is, mert lakóik idős, gyakran krónikus beteg emberek, akikre a vírus különösen veszélyes. Az idősotthonok többségében önkormányzati, esetleg egyházi, civil vagy magánfenntartásúak. A fenntartóknak különösen nagy a felelőssége a járványügyi intézkedések szigorú betartásában és végrehajtásában. A betegség súlyos formája leginkább a 60 évnél idősebbeket és a krónikus alapbetegségben szenvedőket érinti – például azokat, akik magas vérnyomással, cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri, valamint krónikus légúti megbetegedéssel küszködnek. Nem is beszélve azokról, akiknél rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak az orvosok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában