hivatás

2020.09.10. 11:28

Erik atyát nevezték ki Szécsény plébánosává

Posztós Erik pappá szentelését követően is a városban szolgált, mint káplán. Azután Gyöngyösre helyezték, s most négy év után visszatért, és itt folytatja hivatását. Életéről, papi küldetéséről beszélgettünk.

Sz. F

Posztós Erik ferences atya

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F

– A két városon kívül hol teljesített még szolgálatot?

– Pappá szentelésemet követően három évet töltöttem Szécsényben. Később Fülekre kerültem, ahol két évig voltam a magyarok lelkipásztora. Ezután visszatértem Szécsénybe, majd egy év múlva az elöljáró Gyöngyösre helyezett, ahol plébánosi feladatokat láttam el, majd a házfőnöki teendőket is rám bízták. Most négy év után kerültem újra Szécsénybe.

– Milyen érzésekkel tért vissza?

– Ha választhattam volna, hogy az ország melyik városába kerüljek, Szécsény ott lett volna az elsők között. Itt kezdtem szerzetesi életemet, Szécsény a szívemhez nőtt. Itt több évszázadosak a keresztény hagyományok, hiszen már 1332-ben kolostort alapítottak. Kevés város mondhatja el magáról, hogy ott élnek ferences rendiek, ferences nővérek, klarissza nővérek. Az emberekkel jó kapcsolatot alakítottam ki, ami remélem, hogy tovább folytatódik.

Posztós Erik ferences atya
Fotó: Sz. F / NMH

– Plébánosként milyen feladatok várnak önre?

– A szentségek kiszolgálása fontos dolog a lelkipásztor életében. Elsőáldozásra, bérmálkozásra készítem fel a fiatalokat. Fontosnak tartom, hogy jó kapcsolatot ápoljak a katolikus iskolával, ahol hitoktatói szerepet is vállaltam. Legfontosabb feladatom a hívők lelkigondozása.

– Mi volt az a belső motiváció annak idején, ami miatt úgy döntött, hogy Istent fogja szolgálni?

– Katolikus családból származom, a Felvidéken, a Nyitra melletti kis faluban, Koloson nőttem fel. Gyermekként jártunk ministrálni a társaimmal, életünk fontos része volt a szentmise, de sosem gondoltam arra, hogy pap leszek. Olyannyira nem, hogy elvégeztem az élelmiszeripari szakközépiskolát, s utána elhelyezkedtem a szakmában. Hobbim volt a túrázás, a hegymászás, s a természet csendjében közelebb kerültem a Jóistenhez. Példaképemnek tekintettem Szent Ferencet, s egyre gyakrabban gondoltam arra, hogy szerzetes leszek. Mivel Szent Ferencet példaképemnek tekintettem, ezért a ferences rendi szerzetesi hivatásban gondolkodtam, ami egyre inkább megerősödött bennem. Huszonhét éves voltam, amikor elvégeztem a noviciátust, majd a teológiát.

– Mit szólt a döntéséhez a családja?

– Meglepődtek. A bátyám nyugodt, befelé forduló, otthonülő típus volt, róla jobban el tudták képzelni a szüleim a papi hivatást, mint rólam, aki szerette a társaságot. Katolikus családban nőttem fel, így a döntésemet elfogadták.

– Szent Ferencet említette példaképeként…

– Miatta lettem ferences szerzetes. Más szerzetesi rendet el sem tudtam volna képzelni. Az ő egyszerűsége, aki úgy tekintett a világra, hogy minden az Isten léte, példakép számomra.

– Hogyan látja, mennyire vallásosak az emberek a XXI. század elején?

– Bonyolult ennek a megítélése. Azt látom, hogy valamennyi korosztály keresi a transzcendens világgal való kapcsolatot. Hogy az egy személy, vagy maga a Jóisten, azt nehezen állapítják meg. Nekünk az a feladatunk, hogy a Jóisten felé vezessük őket. Sokan azt mondják, hogy válságban van a papság, a szerzetesség. Én azonban úgy gondolom, nem mi vagyunk válságban, hanem az emberek elkötelezettsége. Örömmel látom, hogy akik akár turistaként is betérnek a kolostorba, megérinti őket a kolostor légköre, annak szelleme, a Jóisten jelenléte. Nekünk, papoknak a feladatunk, hogy az emberek rátaláljanak Isten szeretetére. Mi összekötő kapocs vagyunk az emberek és az Isten között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában