medve észlelés

2020.09.16. 17:51

Bizonyított: Nyugat-Nógrád után Hevesben is felbukkant egy medve

Több, nem teljes egészében bizonyított észlelés után medve lábnyomát rögzítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei Egerszalók közelében.

Nool

Forrás: Shutterstock

Az utóbbi hetekben több bejelentés is érkezett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához (BNPI) arról, hogy medvét vagy annak nyomait vélték látni Andornaktálya, Maklár, Egerbakta, Verpelét, Egerszólát és Egerszalók környékén. Szakembereik és a természetvédelmi őrszolgálat helyszíni ellenőrzései nem tudták teljes hitelességgel megerősíteni a barna medve jelenlétét – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Egerszalók közvetlen közelében azonban az elmúlt napokban újabb lakossági bejelentést követően jól felismerhető medve lábnyomokat tudtak rögzíteni, tehát igazolódott az, hogy medve járt a település határában. Az egyetlen példánytól származó lábnyomok mérete és lépéstávolsága alapján egy kisebb termetű medve járhatott a környéken. Az állat az akácosban húzódó földúton elcammogott a település határáig, átvágott egy méhészet mellett, de a méhkaptárakkal nem foglalkozott.

A képen jól felismerhető a medve lábnyoma | Fotó: BNPI

Az Nemzeti Park Igazgatósága az aktuális eset kapcsán felhívja a figyelmet, hogy az elkövetkező hetekben a külterületen pórázon sétáltassák a kutyát, de legjobb lenne, ha ezek a tevékenységek a település határain belül maradnának. A szabadon mozgó kutya ugyanis szagot kapva a sűrűben, cserjésben megülő medvére mozdul rá, azonban mikor szembesül azzal, hogy mekkora „ellenséggel” van dolga, ijedtében visszamenekülhet a gazdájához, maga után „húzva” a felbosszantott medvét is – áll a közleményben.

A lábnyommal bizonyosságot nyert, hogy medve járt a környéken | Fotó: BNPI

Hozzátették: munkatársaik minden alkalommal a helyszínen ellenőrzik a medvének tulajdonított életnyomokat, ez nem csupán az igazgatóság nagyragadozó monitorozó feladatának része, hanem a lakosság naprakész tájékoztatásának, az esetleges konfliktusok megelőzésének is alapját jelentik.

Vélhetően a medve egy Szlovákia felől kóborló példány, ami általában pár nap, esetleg néhány hét itt tartózkodás után visszatér a Tátrába.

Nógrád megyében néhány napja Szenténél bukkant fel a nagyragadozó, amire egy éppen arra járó lett figyelmes. A szemtanú nagyjából 30-40 méterre lehetett az állattól. Illés Kálmán, a település polgármestere azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az elmúlt időszak észlelései során többször is ugyanazt az állatot látták viszont Nógrád nyugati felében.

Aki medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést – hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában