A mentőszolgálat elárulta, miért „fulladnak” egyesek a maszktól

Az Országos Mentőszolgálat a Facebookon szólt a vírustagadókhoz, megmagyarázva, hogy miért érzik kellemetlenül magukat maszkban.

Nool.hu

Forrás: Országos Mentőszolgálat/Facebook

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei, mint " target="_blank" rel="noopener noreferrer">írták, pontosan tudják, milyen érzés maszkban tölteni akár napokat is és azt is mindenki elismeri, hogy az egyszer használatos (sebészeti) maszkok viselése is kellemetlen lehet.

„A fake news ellenére azonban, hosszú időn át tartó viselése sem okoz szén-dioxid mérgezést vagy oxigénhiányt”

– tették hozzá, kiemelve, hogy „bár a vírustagadók állítják, hogy sokan fulladnak tőle, ám a WHO (Egészségügyi Világszervezet) is bizonyította már, hogy ez az érzés pszichés eredetű jelenség”. Az ok pedig a tanulmány szerint főképp a klausztrofóbiára hajlamos pácienseknél jelentkezett ilyen panasz, akár pusztán a tudattól is, hogy az arcukon volt valami. A szorongást okozó érzést sokszor az is megszüntette, ha kellő biztonságban, akár csak pár másodpercre levették a maszkot és néhány mély légvételt tettek viselői mielőtt ismét eltakarták az orrukat és a szájukat.

– Mindez persze nem vonatkozik a házilag készített, szükségből barkácsolt maszkokra, amik bár hatékonyak lehetnek a vírus elleni védekezés során de annak anyagáért és minőségéért már minden esetben a készítőnek kell felelnie – emlékeztetett a mentőszolgálat, aki egy korábbi posztjában így fogalmazott:

„A vírustagadók egyre többször tesznek bizonyságot tudatlanságukról a közösségi felületeken és különböző módokon próbálják feleslegesnek beállítani a megelőzés fontosságát.”

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Emlékeztettek rá, hogy A COVID 19 vírusa bármelyen életkorú embert megfertőzhet. A 60 felettiek, illetve az asztmában, cukor-, szív- és hasonló betegségekben szenvedők esetében nagyobb a súlyos megbetegedés kockázata de fiatal korban is okozhat komoly megbetegedést. Mint írták, a mentőszolgálat több ezer lehetséges beteg szűrését végzi naponta, amit sokan semmibe vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában