jövőt építenek

2020.08.22. 07:00

Új lendülettel és egyedülálló kapacitással épít jövőt a salgótarjáni gépgyár

Sipos András személyében 2019 decemberében új operatív igazgató került az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. élére. Az elmúlt évek nehézségei ellenére a tulajdonosok továbbra is támogatják a cég működését Salgótarjánban, bízva abban, hogy az új vezetés, a géppark korszerűsítése és a befektetők támogatása együtt hozzásegítik a gyárat ahhoz, hogy a jövőben is a megye egyik legnagyobb munkáltatója lehessen.

Palchuber Kinga

Egy épületen belül zajlik minden gyártási folyamat a cégnél

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Aligha akadhat aktuálisabb helyszín az újdonsült operatív igazgatóval való találkozásunkhoz annál, mint az acélszerkezeteket gyártó salgótarjáni cég telephelye. A gyár 3,5 hektáron terül el, amely a 12 ezer 600 négyzetméteres gyártóbázisnak is otthona.

– A csarnokban négy különböző munkaterület különül el, egy hatalmas épület égisze alatt zajlik valamennyi gyártófolyamat. Ez óriási versenyelőnyt jelenthet a jövőre nézve… – mutatott körbe Sipos András az üzemben.

Sipos András, az SVG-Hungary Gépgyár Zrt. operatív igazgatója
Fotó: NMH

Mielőtt azonban házigazdánkat az előremutató tervekről kérdeznénk, nem árt feleleveníteni a kezdeteket sem. Az SVG-Hungary név hallatán talán sokak arcára máig kiül a kérdő tekintet, pedig a cég az egykor nagy hírű Salgótarjáni Vegyipari Gépgyár – közismertebb nevén a Vegyépszer – utódjaként kezdte meg működését öt évvel ezelőtt a nógrádi megyeszékhelyen. Az 1973-ban átadott Vegyépszer először csak acélszerkezeteket gyártott, majd a vevői igényeket kielégítve vegy- és rokonipari készülékek előállításából, illetve az atomerőművi gépgyártás szakosításának hazánkra jutó feladataiból is kivette a részét. A termékstruktúra folyamatos fejlődésével a salgótarjáni gyáregység bő tíz év alatt elérte, hogy a hazai beruházások jelentős készülékgyártójává vált.

A cég privatizációját követően több tulajdonosváltás után került a GB&Partners Zrt. által képviselt befektetői csoport irányítása alá az SVG-Hungary Gépgyár Zrt., amely 2015-ben a nagy előd szellemi és műszaki-technológiai lehetőségeire alapozva újraindította az egyedi gépgyártást Salgótarjánban. Az azóta eltelt időszak próbára tette a tulajdonosok és a munkavállalók kitartását, de a salgótarjáni városvezetés és a helyi közösség támogatása is kellett a cég megőrzéséhez.

– Egy igen nehéz időszak áll mögöttünk, a tulajdonosok mégis úgy döntöttek, hogy a fennálló problémák ellenére tovább szeretnék működtetni a gyárat. Az új cégvezetés javaslatai meggyőzték a tulajdonosokat arról, hogy kemény munkával, a megfelelő kezekben az SVG-Hungary ismét megcélozhatja a piacvezetői státuszt a hazai acélszerkezet-gyártásában – avatott be az operatív igazgató a jelenlegi változások miértjébe.

Hozzátette: a cégnek a gazdasági nehézségek mellett a munkaerőhiány, a felvett hitelek törlesztése és az elavult géptechnika fejlesztése jelentette kihívásokkal is meg kell küzdenie.

A cég megcélozhatja a piacvezetői státuszt a hazai acélszerkezet-gyártásban. Ehhez a vevőkör gyarapítása mellett a munkahelyteremtés is kulcsszerepet kap
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Jelenleg alig több mint ötven szakembert foglalkoztatunk, amely sokkal kevesebb, mint amennyire a jövőbeli munkák és megrendelések teljesítéséhez szükségünk lenne. Az újrainduláshoz azonban elengedhetetlen, hogy minél több tapasztalt kollégával erősítsük meg a mostani csapatot. Az ipar valamennyi területére keressük a szakembereket, legyen szó hegesztőről, lakatosról, CNC-horizontosról, gépi forgácsolóról vagy festőről. Bízom benne, hogy hamarosan több új partnerség is megvalósul, s a megrendelések teljesítéséhez már ősszel egy komolyabb személyi állományt kellene felmutatnunk – folytatta az igazgató, miközben a gyártócsarnokban kalauzolva a jelenlegi szakmunkásgárda elhivatottságát is dicsérte.

Kiemelte: idén elsősorban a tapasztalt és már betanult munkaerőt keresik, de a salgótarjáni iskolákkal való kapcsolatnak köszönhetően a következő években a fiatal gyakornokoknak is szeretnének teret engedni. Nem titkolt cél, hogy az elmúlt évek hibáiból tanulva a munkaerő fiatalítását is előtérbe helyezzék. Az átmeneti szakemberhiányt most munkaerő-kölcsönzéssel próbálják áthidalni.

– A munkahelyteremtéshez és a cég dinamikus bővüléséhez elengedhetetlen a vevőkör gyarapítása is. Már dolgozunk a régi partnereink visszahódításán, de reményeink szerint hamarosan több új külföldi – egy német olajipari és egy orosz atomenergiai – társaság is megbíz bennünket nagyobb volumenű munkákkal. Emellett már élelmiszeripari területen is elnyertünk egy jelentős projektet, amelynél előreláthatólag jövő év elején beindulhat a sorozatgyártás – mondta Sipos András, miközben a gyártóbázison az újonnan beszerzett, modern gépeket is megmutatta.

Egy épületen belül zajlik minden gyártási folyamat a cégnél
Fotó: L. B. / NMH

A géppark-korszerűsítést a tulajdonosok és a finanszírozó konzorcium nagyfokú támogatásának köszönhetően már most elkezdhették, s a több százmilliós beruházásoknak köszönhetően a csarnokban a legmodernebb lángvágó és élhajlító berendezés, szemcseszóró gép és horizontális fúró-maró mű is hozzájárul a rugalmas és gyors gyártáshoz.

– A korszerű géppark szakmai szempontból nagyon fontos az előrelépéshez, hiszen cégünk portfóliója igen széles: a néhány száz kilogrammostól a több tíz tonnás termékek gyártására is vállalkozunk, országosan kiemelkedő nagy gyártókapacitással rendelkezünk. A műszaki beruházásokkal még nagyobb és igényesebb acélszerkezeteket tudunk majd előállítani – hangsúlyozta Sipos András.

A tulajdonosok bizalma mellett Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatásáról biztosította az új igazgatót, hogy a megyeszékhely számára is kecsegtető célokat sikerüljön mihamarabb elérni. Ősszel egy festőkabin kiépítését is tervezik a helyszínen, de az év második felében további komoly fejlesztések is várhatók még a telephelyen.

– Hiszek abban, hogy a harmincévnyi szakmai tapasztalatom birtokában, egy ütőképes csapattal az oldalamon képesek leszünk a nehézségeket leküzdeni és biztos jövőt építeni. Szakmai tudással, kitartással és szorgalommal képessé válhatunk arra, hogy újból egy sikeres céget varázsoljunk a piacra – zárta gondolataival a telephelyi barangolást az igazgató.

A megkezdett korszerűsítések és az újjászervezés befejezését követően az elkövetkezendő években talán az új erőknek sikerülhet magas színvonalú munkahelyeket kialakítani Salgótarjánban, s ezzel együtt akár Európa-szerte letehetik névjegyüket az acélszerkezetek gyártásában.

Hazai és külföldi munkatapasztalatokkal is rendelkezik az igazgató

Sipos András 1968-ban született Salgótarjánban. Gyöngyösön szerzett érettségi bizonyítványt gépi forgácsoló szakon. Első diplomáját 1989-ban szerezte Budapesten, mint CNC-forgácsoló üzemmérnök. Tanulmányai befejeztével a Ganz Acélszerkezeti Vállalat mátranováki telephelyén kezdett el dolgozni technológusként. Szakmai pályafutása során hű maradt az acélszerkezet-építéshez és a forgácsoláshoz.

Több munkahelyen is volt alkalma megmutatni tudását és tapasztalatait. A német és a svájci munkatapasztalatok birtokában több nagyvállalatnál végzett termelési igazgatói és reorganizációs feladatokat. Munka mellett folyamatosan képezte magát: 2006–2009 között Bécsben emelte magas szintre a CNC-forgácsolástechnikai tudását. Ezek mellett REFA és LEAN üzemszervezési tanfolyamokon finomította gyárvezetési tapasztalatait, majd 2018-ban a Gödöllői Egyetem Gazdaságtudományi Karán megszerezte másoddiplomáját. Jól beszél angolul.

Feleségével Salgótarjánban él, két felnőtt gyermekük van, és jelenleg két unokával is büszkélkednek. Szabadidejét legszívesebben családjával tölti, szereti a horgászatot és örömmel kerékpározik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában