mérföldkő

2020.08.16. 15:20

Ötven év után újra szalakóta fióka kelt ki Nógrád megyében

Az 1970-es évek óta idén júliusban újra sikeres szalakótafészkelést regisztrálhattak Nógrád megyében.

Nool

Forrás: rollerproject.eu

Fotó: Molnár Márton

Az utóbbi években egyre gyakrabban fordultak elő kóborló példányok a Zagyva, valamint az Ipoly folyók mentén, így reménykedni lehetett, hogy a szalakóta újra megtelepszik a megyében. Ennek okán a legalkalmasabb élőhelyekre számos odú került kihelyezésre, melyek közül egyben már 2019-ben költésbe is kezdett egy pár, olvasható a Szalakóta Védelmi Program honlapján.

Fotó: Molnár Márton / rollerproject.eu

Mint írják, sajnos abban az évben a költés meghiúsult, idén azonban újra visszatértek a szalakóták az odúhoz. Július 9-én az első ellenőrzés során két tojást találtak az odúban, melyek közül az egyik sérült volt. Július 31-én a következő ellenőrzés során egy jól fejlett fióka volt az odúban, így újra sikeres szalakótafészkelést regisztrálhattak Nógrád megyében.

Fotó: Molnár Márton / rollerproject.eu

A szalakóta számára kedvező legeltetett területek nagysága jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, valamint jelentős mennyiségű odú is kihelyezésre került Nógrád megyében, így a természetvédők reménykednek, hogy ez az idei sikeres fészkelés egy mérföldkő lesz, és hosszú távon egy jelentősebb populáció alakulhat ki a térségben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület négy részes kisfilm sorozatot készített, amely bemutatja a páratlanul gyönyörű madarak életét a Kárpát-medencében:

 

Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke fél millió forint

Az európai szalakóta vagy szalakóta népies neve a kékcsóka. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1991-ben „Az év madarává” választotta. Az elmúlt 100 évben mint fészkelő eltűnt Dániából, Svájcból és Németország majdnem teljes területéről. Költőterülete hazánkban is szűkült, napjainkban kizárólag az Alföldön és a Mezőföld déli részén fészkel. A Dunántúlról eltűnt. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 ezer forint. Testhossza 29-32 centiméter, szárnyfesztávolsága 52-73 centiméter, testtömege 120-160 gramm.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában