különlegességek

2020.08.07. 19:45

Mézédes élményt kínálnak az etesi méhész csemegéi

A méz az egyik legegészségesebb édesítőszerünk, amelyet antibakteriális és nyugtató hatása miatt már természetes gyógyszerként is egyre többen fogyasztanak. Az Etesen élő Váraljai Gábor és családja mézkülönlegességeivel országszerte kínál édesélményt, miközben hozzájárul a mézkedvelők egészségesebb életmódjának megteremtéséhez.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Váraljai Gábor 2006-ban találkozott először a méhészkedéssel, amikor megismerte feleségét, Susán Máriát.

– A nejem szülei és nagyszülei is méhek között nőttek fel, így mondhatni, ő is beleszületett ebbe a világba. Az első saját méhcsaládot 2011-ben szó szerint befogadtuk, amikor a házunk kéményébe beköltözött méhrajt sikerült egy kaptárba telepítenünk. Annyira lenyűgözött a méhek összehangolt élete, hogy elhatároztam: én is létrehoznék egy családi méhészetet – mondta Váraljai Gábor, aki álmait követve méhész végzettséget is szerzett 2012-ben.

2018-tól már főállásban készít mézet, jelenleg 110 méhcsaládról gondoskodik otthonában. – Folyamatosan vándorlunk a méhekkel, ezért kínálatunkban többféle, ízletes méz megtalálható. Szívügyünkké vált a mézkedvelők kiszolgálása, s hisszük, hogy az általunk megtermelt méz, viasz, virágpor, propolisz és mézes csemegék fogyasztásával országszerte hozzájárulunk az emberek egészségesebb életmódjához – tette hozzá az etesi méhész.

Gábor párjának, Susán Máriának már a nagyszülei is méhészkedtek
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

A Váraljai család a fajtamézeken kívül a mézes csemegéket és a saját termelésű gyógynövényekkel érlelt mézeket is nagy odaadással állítja elő, de viaszgyertyák és viaszdíszek készítésével is foglalkoznak. Termékeiket saját kezűleg csomagolják, amelyben a házaspár két gyermeke is örömmel segít.

– Országszerte különféle rendezvényeken igyekszünk hírét vinni e folyékony aranynak, s azt tapasztaltuk, hogy a különlegességekre mindenhol nagy igény van – mesélte Váraljai Gábor.

Az elmúlt években a család számos ízkülönlegességgel – akác-, napraforgó-, repce-, hárs-, erdei-, galagonya-, gesztenye-, selyemfű-, mézontófű- és vegyes virágméz – kísérletezett már. Ezek mellett a gyógynövényágyon érlelt finomságokat is előnyben részesítik a mézkedvelők. – A gyógynövények és az akácméz felerősítik és kiegészítik egymás gyógyhatásait, s nagyon különleges ízvilágot hoznak létre. Gyömbérrel, zsályával, citromfűvel, ánizzsal, mentával, kakukkfűvel és levendulával is nagyon finom az összhatás, de folyamatosan újabb és újabb ötleteken törjük a fejünket – ismertette a méhész.

Váraljai Gábor két éve már csak a méhészettel foglalkozik, főállású méhészként dolgozik
Fotó: NMH

A mézes csemegék is igazi specialitásnak számítanak, itt az akácméz kedvező tulajdonságai adódnak össze a benne érlelt csonthéjas és aszalt finomságok – dió, diákcsemege, földimogyoró, sárgabarack, szilva, vörösáfonya – jótékony hatásaival. – Az ínyencek nagy kedvence az epres, a málnás, a narancsos, a fahéjas méz is, míg a gyerekek az ét- és a fehércsokoládés mézért rajonganak a leginkább – emelte ki Váraljai Gábor.

A finomságok titka abban rejlik, hogy a Váraljai család szívvel-lélekkel, elhivatottsággal és szorgalommal készíti termékeit. Céljuk, hogy mézeiken keresztül tudatosítsák: a folyékony arany rendszeres fogyasztása számos betegség megelőzésében segíthet. Az etesi ízcsodák teába, limonádéba, süteményekbe, salátaöntetekbe, palacsintába, vagy kávéhoz is különleges édes élményt nyújthatnak.

A méhészet hamarosan mézüvegező helyiséggel és raktárral bővül, de nagy álmuk, hogy kétszáznál is több méhcsaláddal dolgozhassanak a jobbnál jobb mézek előállításán.

Természetes gyógyszerként a betegségek megelőzésében is segít

A méhek a virágokban termelődő nektárból készítik a mézet, amit saját anyagaik hozzáadásával alakítanak, dehidratálnak és lépekben érlelnek. – E finomság a legegészségesebb édesítőszerünk: antibakteriális és nyugtató hatása miatt ugyanis természetes gyógyszerként hat az emberi szervezetre. Többféle vitamint, fehérjéket, aminosavakat, nyomelemeket, enzimeket és természetes antibiotikumokat tartalmaz, amely anyagoknak köszönheti igazi gyógyhatását – mondta Váraljai Gábor. Hozzátette: minél sötétebb egy méz, annál több ásványi anyagot tartalmaz. Fajtától függően e folyékony arany egyebek mellett baktériumölő hatású és segíti a nehezen gyógyuló sebek kezelését, de alkalmazható köhögéscsillapításra, gyomorsav panaszokra, emésztési zavarokra, gyulladáscsökkentésre, prosztatabetegségekre, vérszegénységre, csonterősítésre, érelmeszesedésre, szíverősítésre, vérnyomáscsökkentésre, étvágyjavításra és a koleszterinszint csökkentésére is. A méhész kiemelte: a méz természetéből adódóan besűrűsödik, de ez esetben sem kell megijedni: 45 Celsius-fokos vízfürdőbe helyezve visszanyeri folyékonyságát. Fontos tanács, hogy soha ne keverjük a mézet forró italokhoz, ugyanis így károsodnak benne az értékes hatóanyagok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában