elhivatottság

2020.08.13. 17:17

Hivatásnak tekinti munkáját a szalmatercsi védőnő

Csonkáné Lengyel Eszter Szalmatercsen és Karancsságon is lát el védőnői feladatokat.

Sz. F.

Csonkáné Lengyel Eszter két település védőnője

Forrás: NMH

Fotó: SZ. F.

– Hozzám tartoznak a kismamák és a gyermekek hatéves korig. Széles körű feladatokat látok el, Karancsságon is én teljesítek védőnői szolgálatot. Szalmatercsen nincs iskola, a gyermekek Karancsságon tanulnak, ahol az iskola védőnője vagyok – mondta Csonkáné Lengyel Eszter, a két település védőnője. Szalmatercsen az elmúlt évben adták át az új orvosi rendelőt és védőnői szolgálatot, amelynek nem csak az egészségügyi dolgozók, a falu lakossága is örült. Csonkáné Lengyel Eszter hozzátette, modern, jól felszerelt egészségügyi intézményben végezheti a munkáját. Örömmel állapította meg, hogy a kis faluban emelkedik az újszülöttek száma.

2007-től látja el a védőnői feladatokat, közben két gyermeknek adott életet. Úgy vélekedett, nincs annál szebb hivatás, mint olyan anyukákkal foglalkozni, számukra tanácsot adni, akik a szívük alatt életet hordoznak. A kismamákkal havonta találkozik, elvégzi a szükséges vizsgálatot. A gyermekeknél hatéves korig ellátja az előírt szűrővizsgálatokat.

Csonkáné Lengyel Eszter két település védőnője
Fotó: SZ. F. / NMH

Csecsemőkorban a mozgásfejlődést ellenőrzi. Hároméves kortól hallás-, és látásvizsgálatokat végez. Együtt dolgozik a háziorvossal, aki az oltásokat adja be a gyermekeknek. A védőnő ennek időpontjáról is egyeztet a szülőkkel.

Szalmatercsre nem megy el mindennap, de ha felkeresik a faluból, időt szakít rá, hogy a karancssági rendelőben fogadja őket. Munkája során kapcsolatban áll a háziorvossal, az önkormányzat dolgozóival, az óvónőkkel, pedagógusokkal, a gyermekjóléti szolgálat munkatársaival. Ha valamilyen problémát tapasztal a gyermek körül – bántalmazás, elhanyagolás, a szülők nem viszik el a gyermeket az előírt orvosi vizsgálatokra –, abban az esetben a Gyermekjóléti Szolgálathoz fordul.

Ilyenkor együttesen felkeresik a családokat, meggyőzik a szülőket, hogy a gyermek érdeke a legfontosabb, az előírásokat be kell tartani. A védőnő hozzátette: – Hála istennek, Szalmatercsen ilyen eset nagyon ritkán fordul elő, és a szülőkkel azt is meg tudják oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában