bámulatos

2020.08.08. 19:49

Hétfőtől záporoznak a csillagok a nógrádi égbolton

Érdemes lesz augusztus 10–15. között feltekinteni az éjszakai égboltra, ugyanis akkor kezd el záporozni a nyári meteorraj. Óránként akár száz hullócsillagot is láthatunk.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik, hiszen a nyár utolsó havában az éjszakák derültebbek és melegebbek is, így ilyenkor a legszebb a látványuk.

Könnyű József, a salgótarjáni csillagvizsgáló igazgatója portálunknak elárulta, hogy ebben az időszakban az emberek is többet tartózkodnak a szabad égbolt alatt, hogy megcsodálhassák a Perseidák meteorrajt, amely idén augusztus 10–15. között lesz látható.

Ennek csúcspontja 12-én, szerdán kezdődik a délutáni órákban. A legtöbb hullócsillagot pedig 13-ra, csütörtökre virradóan lehet majd megtekinteni.

– A meteorraj szülő égitestje a 130 éves keringési idejű, Swift–Tuttle elnevezésű üstökös, amelyet a korábbi napközelségei miatt kiszakadt por és kőszemcsék alkotnak. Ezek a Föld légkörébe kerülve felizzanak, majd elégnek, így válnak láthatóvá – mondta Könnyű József.

Hozzátette: a Perseidákra jellemző, hogy csoportokban jelennek meg, ezáltal egyszerre akár 3-4 meteor is feltűnhet az égbolton, majd kis szünetet követően ismét felbukkannak.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a látványukat az éjfél körüli kelő és fogyó hold ronthatja, így érdemes a Holdnak háttal állva nézni a csillaghullást.

A jelenség alkotóelemeit egyébként Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik, a görög mitológiában pedig aranyesőként emlegetik.

– A történet szerint Zeusz, az Istenek Istene aranyeső képében termékenyítette meg Danaét, az argoszi királylányt. Az ő nászuk gyümölcse lett a félisten Perszeusz. Ezért van az, hogy a néphagyomány szerint, ha hullócsillagot látunk és kívánunk valamit, akkor a kívánság beteljesül, mert az augusztusi csillagok mögött maga Zeusz és fia, Perszeusz áll – idézte fel a mítoszt Könnyű József.

A salgótarjáni csillagvizsgáló vezetője végül azt is elárulta, hogy az év folyamán természetesen más időpontokban is van csillaghullás. Az őszi és téli időszakban azonban kedvezőtlenek az égbolti viszonyok ahhoz, hogy ezeket is megcsodálhassuk. A Drakonidák október 6–9. között, az Orionidák október 21–22. között, a Leonidák november 17-én, a Geminidák pedig december 14-én lesznek láthatók idén.

Tanácsos hanyagolni a távcsövet

Érdemes szabad szemmel kémlelni az égboltot, távcsövet azonban nem szerencsés használni, hiszen akkor nem lesz látványos. Ugyanakkor javasolja, hogy webkamera legyen a kezünk ügyében, mert az nagyon szépen tudja rögzíteni a csillagzáport.

Könnyű József kiemelte, hogy Salgótarján adottságai rendkívül kiválóak, hiszen a város fénye bennmarad a völgyben. Ennek köszönhetően egy-egy természetközeli kirándulóhelyről vagy magaslatról, a település fényei fölé emelkedve tökéletesen meg lehet figyelni az éjszakai szikrázó eget. Óránként akár ötven-száz hullócsillagot is lehet majd látni, de ez változó, mert az is előfordulhat, hogy egy óra alatt csak kettőt vagy hármat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában